Na pomolu diplomatska bruka: BiH prijeti tužba i prazan paviljon na svjetskom sajmu u Dubaiju!

dubai EXPo 2020 1
Podijelite vijest

Ako je suditi prema dokumentaciji koju bi na jednoj od narednih sjednica trebalo razmatrati Vijeće ministara BiH, kako saznaje Fokus.ba, našoj državi zbog neodogovornih vlasti prijeti još jedna blamaža na međunarodnom planu.

Naime, od 1. oktobra do 31. marta održava se najveća svjetska izložba poduzetništva “EXPO Dubai 2020”. koja je zbog pandemije pomjerena na ovu godinu. Na 438 hektara površine prema procjenama ovaj sajam će posjetiti 25 miliona posjetilaca, a 192 zemlje će imati paviljone.

Međutim, kako sada stvari stoje BiH bi mogla ostati jedina država koja će na ovom prestižnom svjetskom sajmu imati prazan paviljon, te tako doživjeti ogromnu bruku kada je riječ o ekonomskom diplomatiji. I ne samo to.

Prema informaciji iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iako je naša država potpisala ugovor o učešćeu na svjetskoj izložbi „EXPO Dubai 2020. od momenta potpisivanja ugovora sa organizatorom vlasti nisu ništa poduzele odnosno nikakve konkretne aktivnosti prema samom organizatoru. Ugovor je potpisao ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović.

Kako se navodi, organizatori u više navrata diplomatskim i operativnim kanalima skretali pažnju iupozoravali da ovakav odnos Bosne i Hercegovine prema zemlji domaćinu ali iorganizatoru smotre prijeti da politički optereti odnos između dvije zemlje, da povrh toga može ugroziti ugled organizatora na međunarodnom planu kao i dovesti do zahtjeva za naknadu štete proizašle iz kršenja ugovora o učešću.

Te poruke su, ističe se, više puta direktno prenijete delegacijama Bosne i Hercegovine koje suposjećivale Dubai ovim povodom, i to predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Pored usmenih poruka, najviši predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata su u nekoliko navrata pisali kako MVTEO BiH, tako i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Troškovi za učešće BiH na „EXPO 2020 Dubai“ koje je predlagao Organizacioni odbor u dva navrata nisu dobili podršku Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva finansija i trezora BiH. Prvi troškovnik predložen još u vrijeme prethodnog saziva Vijeća ministara BiH i iznosio je 4.386.684 КM sa uračunatim PDV-om. Ovaj troškovnih nije dobio podršku
MVTEO BiH je nastavilo sa smanjenjem troškova i predložilo dodatno smanjenje prvobitnog budžeta, a koji je u odnosu na prethodno predložen budžet umanjen za 1.004.270 КM.

Također ovo ministarstvo je izradilo i komparativnu analizu učešća i investicija koje zemlje regiona ulažu u svoje učešće na „EXPO 2020 Dubai“, koja je pokazala da je u odnosu na četiri posmatrane zemlje predloženi budžet BiH daleko najmanji, jer je prosječna cijena za četiri posmatrane zemlje gotovo 18.000.000 КM (najviše zbog Srbije koja investira preko 30 miliona КM). Prema posljednjim informacijama, trošak učešća Crne Gore, koja je takođe djelimično pomognuta od strane organizatora će iznositi približno pet miliona КM.

Dalje se navodi da će svaka korekcija posljednje verzije usvojene od Odbora umanjiti ukupni kvalitet nastupa Bosne i Hercegovine na ovoj manifestaciji.

Takođe, potrebno je bez odlaganja imenovati zvaničnog komesara i zamjenika komesara za „EXPO 2020 Dubai“, kako bi BiH bila i zvanično predstavljena zemlji domaćinu.

Našoj Delegaciji je nedvosmisleno ukazano da bi otkazivanje učešća Bosne i Hercegovine na smotri dovelo do ozbiljnog poremećaja u bilateralnim političkim odnosima, bacilo sjenu na partnerstvo dvije zemlje i da bi organizatoru izazvalo dosta neprijatnosti.

S obzirom da bi namjenski izgrađen paviljon Bosne i Hercegovine morao biti stavljen van funkcije tokom trajanja izložbe, što bi bilo vidljivo svim učesnicima i posjetiocima, iz ugla organizatora to bi poslalo negativnu poruku o uspješnosti organizacije „EXPO 2020 Dubai“ kao i prirodi odnosa Bosne i Hercegovine sa UAE.

Organizator nije isključio mogućnost pokretanja određenih pravnih procedura vezanih za eventualnu nadoknadu troškova organizatora u vezi sa učešćem Bosne i Hercegovine, u slučaju da ista ne ispuni svoje obaveze iz ugovora kojim UAE sufinansiraju učešće Bosnu i Hercegovinu u iznosu od najmanje 1.500.000 američkih dolara. Organizator je podsjetio da je taj scenario jasno dogovoren u Ugovoru i podsjetio nevoljno da je takva opcija, iako posljednja, jedan od mogućih ishoda izostanka učešća Bosne i Hercegovine.

U toku mjeseca maja 2021. godine najkasnije bi trebalo donijeti definitivnu odluku o učešću Bosne i Hercegovine na „EXPO 2020 Dubai“, kako bi se moglo stići na vrijeme sa pripremom.


Podijelite vijest