Portal 072info

Na pomolu nova afera sa lažnim vozačkim dokumentima?

Sloveniju je prije nekoliko godina potresala velika afera vezana za falsifikovanje vozačkih dozvola, u koju je bilo umiješano više auto škola, pa čak i neke javne institucije. Sudeći prema anonimnoj prijavi, koja je ovih dana stigla na brojne adrese medija u BIH i na odgovorne institucije, novi skandal slične vrste mogao bi uskoro izbiti na relaciji Slovenija – Republika Srpska. U pitanju su mućke oko polaganja ispita za pridobijanje »koda 95« koji je neophodan za sve vozače, koji žele da voze kamione širom Evropske unije. Prema navodima zapisanim u anonimnoj prijavi taj kod koji se dobija obično kroz pripremna predavanja i ispit i košta oko 500 EUR pojedini vlasnici auto škola u Republici Srpskoj nude po nešto višoj cijeni, s tim da oni koji se odluče na ovaj način dobiti »kod 95« mogu to uraditi mnogo lakše i bez nepotrebnog maltretiranja sa polaganjem ispita.

U prijavi je navedeno ime Dalibora Mlađenovića, vlasnika autoškola iz Prnjavora, o kome su mediji u Republici Srpskoj i BiH početkom ljeta pisali da je u periodu od 2012. do 2015. prodao 29 lažnih vozačkih dozvola i na taj način zaradio više od 30 hiljada konvertibilnih maraka. Zbog toga je osnovni sud u Prnjavoru pokrenuo tužbu protiv njega. U optužnici je tada navedeno da je kandidatima uzimao novac, a za taj novac zauzvrat im je sređivao lažna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju. Vozačke dozvole koje su dobijene na taj način kasnije su bile poništene, a Mlađenović prevarenim vozačima nikada nije vratio novac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sličan scenario je, kako stoji u prijavi, u igri i kada je u pitanju polaganje ispita za »kod 95«. Kandidatima koji se obrate Mlađenoviću on nudi mogućnost da bez ikakvog učenja i bez provjere znanja dobiju licencu za »kod 90«. U mrežu koja se bavi falsifikovanjem pomenute licence su sem Mlađenovića navodno uključeni i njegovi suradnici u Sloveniji, koji imaju dobre veze sa članovima pojedinih komisija, kod kojih se polaže ispit za »kod 95« ali i neke auto škole iz Srbije. Na taj način oni osiguravaju polaganje ispita »bez truda«, novac se dijeli, a sav rizik snose šoferi, koji na taj način dolaze do papira. Mlađenović se potencijalnim strankama hvalio da ima svoje ljude u komisijama u Ljubljani, Kopru i Mariboru.

Da bi stekao neophodnu licencu za vožnju po evropskim putevima, šofer, pisac anonimne prijave je, kako sam tvrdi, dobio od Mlađenovića u Prnjavoru lažne potvrde o tome da je završio pripremni kurs za polaganje ispita za pomenutu licencu. Završni čin je bilo »polaganje ispita u Sloveniji«, gdje je zapravo sa nekoliko potpisa dobio potvrdu o tome da je završio ispit. Kako su u Sloveniji posljednjih godina vrlo osjetljivi na razne manipulacije vezane za vozačke dozvole, za očekivati je da bi mogli vrlo brzo reagovati i u ovom slučaju. Ako se pokaže da je Mlađenović zaista sređivao lažne potvrde, mnogi vozači, koji su ove i prošle godine preko njegove auto škole došli do dragocjenih licenci mogli bi u narednim mjesecima ostati bez njih i još jednom polagati ispit regularnim putem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME