Na pomolu novi problem u izgradnji Koridora 5c / Mještani Nemile prijete protestima ukoliko im se ne ispune zahtjevi

1618598312497292 0

Grad Zenica uputio je inicijativu Javnom preduzeću Autoceste Federacije BiH radi pokretanja procedura za izmjenu glavnog projekta izgradnje koridora 5c kod Nemile.

Iz Grada su objasnili da je u pitanju složeno tehničko rješenje kojim se omogućava korekcija glavnog projekta na način da se predviđa izgradnja petlje, odnosno izlaza na autocestu koridora 5c kod Nemile.

Pojasnili su da se radi o kompleksnom procesu koji zahtijeva izmjenu urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, kao i drugih dozvola.

Ravnomjeran razvoj

– Ulaz, odnosno izlaz na autocestu koridora 5c kod Nemile je potreba i zahtjev mještana Nemile. Ne želimo da nemilska regija bude na bilo koji način saobraćajno odsječena. Izgradnjom petlje, lokalnom stanovništvu pružila bi se mogućnost pristupa evropskom koridoru kakav je sigurno i koridor 5c. Adekvatna saobraćajna povezanost od velikog je značaja za budući ekonomski razvoj nemilskog sliva. Na ovom području živi oko 20.000 ljudi. Želimo stvoriti pretpostavke za ravnomjeran razvoj svih dijelova Zenice, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Alen Kapković, vijećnik Zeničke inicijative u Gradskom vijeću Zenice, pokrenuo je ovo pitanje.

– Prvobitni plan Autocesta FBiH bio je da će trasa autoputa ići iznad Stare Nemile sa desne strane gledajući iz pravca Zenice. Međutim, oni su promijenili plan i stavili trasu da ide po sadašnjem magistralnom putu M-17. Zbog toga smo primorani da se borimo barem da dobijemo to isključenje.

Održali smo zbor građana i za 24 sata skupili 1.500 potpisa peticije za isključenje koje sam u ime mještana ovog kraja dostavio Vijeću i gradonačelniku.

image

Gradonačelnik se uključio maksimalno i pomogao nam. Nakon niza sastanaka Kasumovića i njegovih saradnika sa eminentnim stručnjacima iz oblasti saobraćaja o korekciji glavnog projekta izgradnje koridora 5c kod Nemile, došlo se do prijedloga rješenja koje je on dostavio Autocestama FBiH, rekao je Kapković.

Naš sagovornik je ustvrdio da ova trasa autoputa kroz Nemilu prolazi bez saglasnosti lokalne zajednice. Poručio je da se nada pozitivnim vijestima iz Autocesta FBiH, a ako to ne bude slučaj, da će mještani ovog kraja održati mirne proteste u novembru.

Na pitanje koliko su iz Autocesta FBiH poštivali mišljenje stanovnika nemilskog kraja, Ferid Ahmetspahić, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Nemila, odgovorio je nikako, te da nisu htjeli da razgovaraju sa mještanima, a kamoli da poštuju njihovo mišljenje ili zahtjeve.

– U Savjetu Mjesne zajednice sam već 11 godina i znam kako se šta radilo. Iz Autocesta su 2014. ili 2015. poslali na tadašnju Općinu Zenica, dakle ne na MZ Nemila, obavijest da pozivaju mještane Nemile na javnu raspravu u salu Vijeća, gdje će prezentovati trasu puta. Prenio sam to tadašnjem predsjedniku MZ Nemila i predložio da pošaljemo predstavnike, ali on je odbio.

Nije se otišlo, a iz Autocesta su rekli da je to za njih gotova priča, da niko nije došao, niti se žalio. Međutim, tada se radilo o toj prvobitnoj trasi koja je prolazila iznad Stare stanice i Stare Nemile. Šta je bilo, bilo je, moramo se pokušati izboriti za ovo isključenje sa autoputa. Nemila ima namjeru da se razvija, ima tu dosta firmi, tu je i kasarna koja treba da se proda nekom od investitora, kazao je Ahmetspahić.

image

Kapković je objasnio da bi se u dogledno vrijeme u Nemili mogla napraviti mini poslovna zona, da ima potencijalnih ulagača, ali da bi se zasigurno sve to otežalo kada ne bi bilo isključka sa autoputa A1 koridora 5c.

Negativna iskustva sa JP Autoceste FBiH mještani Nemile imaju u vezi sa dogovorom oko stvari koje su trebale biti urađene zbog korištenja zaobilaznice preko Nemile, dok je trajala rekonstrukcija tunela Vranduk I i Vranduk II na magistralnom putu M-17. Autoceste su djelimično ispunile sporazum, asfaltirajući dio puta do zgrade Policijske stanice.

Poslali smo dopis JP Autoceste FBiH sa zahtjevom da nam dostave plan u vezi sa trasom autoputa A1 koja prolazi kroz Nemilu i izgradnjom isključenja sa autoputa (ako je planiran), ali odgovor još nismo dobili.