Na pomolu otpis dugovanja sportskim klubovima, NK Čelik dužan 4,08 miliona KM

BilinoPolje

Prošle sedmice, tek nakon poimeničnog izjašnjavanja poslanika, tijesnom većinom (50 poslanika ZA, od ukupno 98) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH usvojen je Prijedlog zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima. Ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog duga i otpis zateznih kamata i prinudne naplate sportskim kolektivima. Ukupna dugovanja s kamatama iznose više od 22 miliona KM (glavnica 14, a kamate oko 8,5 miliona KM). Zakonom se omogućuje otplata glavnice duga na period od deset godina, uz pogodnosti za one koji ranije vrate dug, kroz otpis dijela glavnice i cijele kamate.

’Mnogi sportski klubovi se gase, a i oni koji se ne gase, teško preživljavaju. Ovaj Zakon je prvi pravi korak u procesu ozdravljenja našeg sporta. Ovo je šansa da se klubovi finansijski stabilizuju, da se uozbilji njihovo upravljanje i funkcionisanje. Stoga, pozivam i delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da već ove sedmice u hitnoj proceduri usvoje ovaj Zakon i pošalju dobru poruku svim sportašima, sportskim radnicima i navijačima. I država, osim spašavanja sporta, ima korist kroz naplatu glavnice duga, makar i odloženim reprogramiranim plaćanjima. Uz ova rješenja, zalažem se i za sankcioniranje svih pojedinaca koji su godinama praveći “račune bez krčmara” uvalili u blato brojne klubove, naše bh.brendove’, kaže Jasmin Duvnjak, federalni poslanik i predsjednik Skupštine KŽK ČELIK Zenica, jednog od najuspješnijih klubova u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Posebnu zaintresovanost za rješavanja ovog problema priželjkuju u nogometnim klubovima, članovima BH Telecom Premijer lige BiH koji se bore za nastup u Evropi. Naime, u toku je proces licenciranja klubova za nastpe pod okriljem Evropske nogometne asocijacije – UEFA-e. A, licencu neće dobiti oni koji se ne riješe duga ili barem ne potpišu sporazum o reprogramiranju duga s Poreznom upravom.

Najveći dužnici od tih klubova prema podacima od 15.novembra prošle godine su zenički Čelik sa 4,08 miliona maraka, Željezničar sa oko 2,65 miliona KM, Sarajevo sa 2,2 miliona KM, Zrinjski sa oko milion KM, Olimpic sa 478.000 i Velež sa 119.000. Tuzlanska Sloboda, član Prve lige Federacije BiH duguje 2,74 miliona maraka. Od ostalih klubova najveći dug ima USD Bosna sa oko 4,5 miliona KM.

Na pitanje da li će opet iz javnih budžeta klubovi vraćati rate ovih reprogramiranih dugova, Duvnjak odgovara da to zavisi od konkretne situacije, odnosa lokalne sredine prema nekom klubu.

“Ako bude praksa da se iz javnih budžeta daju sredstva kojima se vraća davno napravljeni javni dug, onda bi trebalo razmisliti da se ova sredstva u eventualnom procesu svojinske transformacije klubova priznaju kao vlasnički udjeli države ili jedinica lokalne samouprave. Ovim Zakonom, ipak, neće se riješiti svi nagomilani problemi u bh.sportu. Našoj državi trebaju temeljite promjene u funkcionisanju sporta i povoljniji pravni okvir za razvoj sporta. Mora se iskazati politička volja da se krene u istinske reforme. Na prvom mjestu otvoriti široku javnu i stručnu raspravu o privatizaciji i modelima privatizacije u sportu i konačno napraviti diferencijaciju između profesionalnog (profitnog) sporta, te amaterskog, školskog i rekreativnog”, ističe Duvnjak.

Profesionalni klubovi, prema njegovim riječima, moraju doživjeti svojinsku transformaciju iz udruženja u privredna društva, mora se definirati poreska politika u sportu, sportska imovina, te uloga menadžera tj. posrednika u sportu.

Sport (i sportaši) kao općekorisnu društvenu djelatnost kroz koju promovišemo našu državu, odgajamo zdrave generacije mladih ljudi, moramo zaštititi, upravljanje i finansijsko poslovanje klubova uozbiljiti, da bi otvorili vrata kapitalu i svježim investicijama u profesionalni sport i sportsku infrastrukturu. Trebamo shvatiti da dolaze vremena kada će se iz državnih i lokalnih budžeta uglavnom moći pomagati amaterski, školski i rekreativni sport. Država neće moći više biti glavni sponzor profesionalnih sportskih klubova.

M. DAJIĆ / Oslobođenje