NA POTEZU DIANA BEŠIĆ: U toku aktivnosti za održavanje prve sjednice GV Zenica u novom sazivu

AA670361 36D2 45E0 A165 B58ED71B2CA3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina potvrdila je rezultate Lokalnih izbora održanih 15. novembra ove godine.

Gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je bio nezavisni kandidat, zahvaljujući podršci 32.935 građana (66,51 posto) osvojio je još jedan mandat. Ovaj rezultat ujedno je i rekord po broju osvojenih glasova za poziciju na području Federacije BiH.

Potvrđeni su i rezultati za Gradsko vijeće Zenica, gdje će novi saziv ovog tijela u mandatnom periodu 2020 – 2024. godina činiti sedam političkih subjekata i vijećnik ispred nacionalnih manjina Osman Šuvalić.

Najviše mandata u novom sazivu Gradskog vijeća – 14, osvojila je “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”. Izabrani gradski vijećnici su: Kenan Uzunović, Denan Pašalić, Mirza Husetić, Halil Arnaut, Semir Huseinović, Alen Kapković, Aida Halać, Elmin Šabanović, Adnan Šut, Mirzet Skopljak, Sanjin Aldobašić, Vernes Menzilović, Kenan Alispahić i Osman Mehinagić.

ČITAJ JOŠ:  Gradonačelnik Kasumović održao sastanak: Počele aktivnosti na organizaciji Dana Zenice

Stranka demokratske akcije (SDA) Zenica osvojila je osam mandata: Suad Kaknjo, Selvedina Sarajlić-Spahić, Ibrahim Šišić, Emina Tufekčić, Malik Ejubović, Faruk Hodžić, Elvir Purić i Šerif Patković.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH Zenica u novom sazivu vijeća imat će tri vijećnika: Almir Babajić, Nermin Mehić i Elvis Alijagić.

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) Zenica osvojila dva mandata: Rusmir Isak i Albin Ćatić.

Po jedinog gradskog vijećnika imat će Nezavisni blok (NB) – Ekrem Tuka, Savez za bolju budućnost BiH (SBB) – Edisej Sjerotanović i Narod i pravda (NiP) – Mahdi Alić.

ČITAJ JOŠ:  Zenica uplatila 10.000 KM pomoći Turskoj

Gradska izborna komisije Zenica (GIK) održala je danas novu sjednicu s koje je javnost obaviještena da su u toku pripreme za održavanje prve, konstituirajuće, sjednice Gradskog vijeća Zenica u novom sazivu.

„Te aktivnosti podrazumijevaju podnošenje prijedloga za izbor predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća, tri člana Radnog predsjedništva Gradskog vijeća, te imenovanje Komisije za izbor i imenovanja. Prema odredbama Statuta grada Zenica (Službene novine grada Zenica broj 5/15), rok za održavanje prve sjednice Gradskog vijeća u novom sazivu je 30 dana nakon objavljivanja rezultata izbora“, kaže Selver Keleštura, predsjednik Gradske izborne komisije Zenica.

S obzirom na to da su rezultati proteklih izbora potvrđeni 15. decembra, za očekivati je da se prva sjednica održi najkasnije do 15. januara. Ništa ne sprečava da to bude i tokom decembra, međutim, s obzirom na ranije opstrukcije u sazivanju sjednica, njihovo (ne)održavanje, ne treba čuditi da se sjednica, ipak, zakaže na dan samog isteka roka.

ČITAJ JOŠ:  Vijećnik u GV Zenica imao “sudar”: Autom udario u putnu torbu, ispala iz autobusa

Inače, sjednicu treba zakazati Diana Bešić, predsjedavajuća starog saziva GV Zenica, koja je sada na potezu. Bit će interesantno pratiti kada će zvanično sjednica biti zakazana, te hoće li se čekati posljednji dan za takvo nešto dok brojne tačke, još iz prošlog saziva, čekaju da budu riješene.

GODISNJICA
MARKETING