Portal 072info

Na prijedlog ministra Isaka: Vlada ZDK usvojila Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata

U okviru provođenja strateških smjernica Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ministar Arnel Isak posebnu pažnju posvećuje planskom i zakonskom uređenju izgradnje objekata i infrastrukture na području Kantona. 

Tako je na prijedlog ministra Isaka Vlada Zeničko-dobojskog kantona jednoglasno usvojila prijedlog Odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata. Usvojeni prijedlog Odluke Vlada je uputila Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na konačno donošenje.

Na ovaj način otvara se mogućnost legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona uz ispunjavanje uslova koji su u skladu sa uslovima za izdavanje građevinske dozvole i uz obavezu plaćanje naknade za sam postupak legalizacije. Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je dvije godine od dana donošenja Odluke.

– Na ovaj način želimo da pružimo mogućnost svim našim sugrađanima da legalizuju bespravno izgrađene objekte prema procedurama koje su regulisane ovom Odlukom, te da zakonski uredimo oblast građenja u našem Kantonu. Svi objekti za koje se podnese zahtjev za legalizaciju stiču pravo priključaka na komunalnu infrastrukturu. Napokon je došlo vrijeme da u 21 vijeku naše nane i dede u svojim kućamaugase svijeću i upale svijetlo – izjavio je ministar Arnel Isak.

Podijelite članak
  • 257
    Shares

Počitajte još

Objavljen tender za sanaciju ceste Zenica – Vjetrenice

072info

Ministar Isak za 24 sata raspisao tender za put Zenica-Babino-Arnauti

Redakcija

Vlada ZDK podijelila 139.350 KM za projekte zaštite okoliša

Redakcija