Portal 072info

Na putevima zemalja Balkana godišnje pogine oko 1.700 osoba

Ilustracija

U saobraćajnim nesrećama u zemljama Balkana godišnje smrtno strada na stotine osoba dok na hiljade njih zadobije teže i lakše povrede.

Stručnjaci upozoravaju kako, u poređenju s Evropom, u zemljama regiona u prosjeku na cestama pogine tri puta više osoba. Prema podacima koje su prikupili novinari Anadolije, na cestama Balkana godišnje u prosjeku pogine oko 1.700 osoba, odnosno 141 osoba svakog mjeseca.

Tako su na području Bosne i Hercegovine tokom 2014. godine u saobraćajnim nesrećama život izgubile 292 osobe. Federalna uprava policije (FUP) navodi da su se 2014. godine na cestama na području Federacije BiH desile 27.844 saobraćajne nesreće u kojima je poginulo 161 osoba, dok je broj teže povrijeđenih 1.022, a lakše povrijeđenih 5.856 osoba. Prema zvaničnim podacima Federalne uprave policije, na cestama FBiH od 2005. do 2015. godine je zabilježeno preko 270 hiljada saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 1.940 osoba.

Ostim toga, u Republici Srpskoj prošle godine je poginula 131 osoba. Odjeljenje za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a za Anadoliju je potvrdilo da se na području RS-a prošle godine desila 8.581 saobraćajna nesreća u kojima je smrtno stradala 131 osoba. Inače, u RS-u je od 2005. do 2015. godine u oko 97 hiljada saobraćajnih nesreća ukupno poginulo 1.649 osoba.

Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj, za Anadoliju ističe da je stanje na cestama u BiH proteklih godina katastrofalno te da je potrebno poduzeti hitne mjere kako bi se smanjio broj stradalih.

“Stanje bezbjednosti saobraćaja u BiH proteklih godina je, može se reći, katastrofalno. Dovoljno je kazati da je broj poginulih godišnje oko 380 osoba. Ako obuhvatimo prethodnih 15 godina, dobit ćete armiju poginulih. U poređenju s Evropom, to je tri puta više. Osim poginulih, godišnje u prosjeku imamo oko 10.000 povrijeđenih, što lakše i teže, i dogodi se oko 35-40 hiljada sobraćajnih nezgoda”, rekao je Kovačević, dodajući kako postoji nekoliko glavnih uzroka saobraćajnih nesreća.

“To su neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, nesposobnost za vožnju, alkohol, umor, utjecaj droga, oduzimanje prava prvenstva, skretanje s kolovoza. Sve to prouzrokuju četiri faktora, čovjek, vozilo, put i incidentni faktor između ova tri. Kada će se javiti incidentni faktor, ovisi i o infrastrukturi. Imam podatak da je i veliki broj neispravnih vozila u saobraćaju i, iznad svega, naša infrastruktura je u katastrofalnoj situaciji. Imam dojam da političari uopšte ne razumiju razmjere stradanja stanovnika u saobraćaju”, istakao je ovaj stručnjak.

Podijelite članak