Na ratištu u Ukrajini se pojavilo novo tursko zastrašujuće oružje, bit će noćna mora za ruske tenkove

Na ratištu u Ukrajini se pojavilo novo tursko zastrašujuće oružje, bit će noćna mora za ruske tenkove

Prve slike borbenog modula SERDAR i njegove upotrebe u Ukrajini već su se pojavile na društvenim mrežama. Prema prvim izvještajima, ovaj modul je ugrađen u oklopno transportno vozilo MT-LB.

Vojni sistem SERDAR. Izvor: Ukroboronprom

Stabilna oružana stanica SERDAR primarno djeluje kao protutenkovski raketni lansirni sistem. Zajednički su ga razvile turska kompanija “Aselsan” i ukrajinska kompanija “Ukroboronprom”. Kvalifikacijska ispitivanja ovog vojnog proizvoda završena su prije otprilike 2-3 mjeseca, dok su prvi prototipovi uspješno testirani još 2019. godine, piše technology.org.

Spomenuta turska kompanija svjetski je poznati proizvođač različitih vrsta borbenih modula, posebno onih povezanih sa sistemima stabilizacije i upravljanja oružjem, sistemima za hvatanje i praćenje ciljeva, a također razvija i proizvodi vojnu opremu za nadzor i motrenje.

SERDAR je univerzalni daljinski upravljani stabilizirani oružani sistem koji omogućuje postizanje visokoučinkovitih odbrambenih i ofanzivnih operacija protiv zemaljskih ciljeva u bilo koje doba dana ili noći, pod vrlo različitim vremenskim uvjetima.

Glavno oružje koje je trenutno ugrađeno u ovaj borbeni modul je visokomobilna verzija visokopreciznog protutenkovskog kompleksa „Skif” s dva (a ponekad i četiri) navođena raketna bacača RK-2C.

Ove visokoprecizne rakete kalibra 130 mm sposobne su eliminirati metu na udaljenosti od 5 km i mogu probiti oklop debljine 800 mm. Nadalje, ovaj sistem naoružanja sadrži dva dodatna mitraljeze: glavni -12,7 mm, pomoćni – 7,62 mm. Ovisno o zahtjevima, SERDAR se može nadograditi raketnim bacačima 152 mm RK-2M. U potonjem scenariju domet vođene rakete povećan je na 5,5 km, dok je probojnost oklopa povećana na 1100 mm.

Zbog male težine, ovaj daljinski upravljani oružani sistem može se montirati na gotovo bilo koju vrstu vojne transportne platforme, što rezultira značajno povećanom vatrenom moći i borbenom svestranošću. SERDAR također sadrži integrirani automatizirani sistem za upravljanje vatrom koji omogućuje izvođenje svih borbenih operacija iz unutrašnjosti vozila.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE