Portal 072info

Na reviji “Sedmice njemačkog filma u Zenici” večeras film “Hannah Arendt”

U večerašnjem programu manifestacije “Sedmica njemačkog filma u Zenici” bit će prikazan film “Hannah Arendt”, autorice Margarethe Von Trotta. Radi se o filmskoj priči koja oslikava dinamičan portret intelektualke 20. vijeka Hannahe Arendt, posmatrača suđenja Adolfu Eichmannu u Jerusalemu.

Ona očekuje konfrontaciju sa čudovištem, ali umjesto toga doživljava banalnog birokratu. Ovo je reflektovan portret hrabre i odlučne žene, kroz koji se rediteljka bavi njenim posmatranjem i evaluacijom sudskog postupka protiv Eichmana, osnovni je siže filmskog kazivanja iz njujorškog miljea, i života njemačko-židovskih emigranata početkom šezdesetih godina.

Sinoć je na programu revije bila aktuelna filmska priča dnašnjice “Almanya – Dobro došli u Njemačku”, njemačke redateljice Yasemin Samdereli, turskog porijekla, koja kazuje period od 1964. godine do danas u životu jedne turske porodice kojim otvara pitanje koje sebi svako mora postaviti “gdje je zaista dom?”. Film će završiti porukom „tražili smo radnike, a dobili ljude“.

Svi filmovi sa revije njemačkog filma su prevedeni na bosanski jezik i titlovani, a sve projekcije u Muzeju grada Zenice počinju u 18.00 sati i otvorene su besplatno za građane. 

Fena

Podijelite članak