Na šalterima BH Pošte ili elektronskim putem: Od 1. januara započeto elektronsko plaćanje računa za električnu energiju

elektro alimacija 02 696x392 1

Jedna od novina za sva domaćinstva u Federaciji BiH u novoj 2021. godini jeste plaćanje računa za električnu energiju na šalterima BH Pošte ili elektronskim putem. U Elektroprivredi tvrde da je ovaj segment digitalne transformacije jednog od najvećih javnih preduzeća olakšao kupcima izvršavanje njihovih obaveza.

“Elektroprivreda BiH prati globalne društvene trendove i u tom smislu je počela da implementira obimne aktivnosti na implementaciji digitalne transformacije poslovanja što uključuje reformu sistema naplate računa za električnu energiju. Reduciranje broja naplatnih mjesta kroz obustavu rada šaltera u elektrodistribucijama bilo je sukcesivno. U mnogim općinama i gradovima je počelo u augustu 2019. i nastavilo u martu 2020. godine. Završna faza uslijedila je prije osam dana, 1. januara 2021. godine kada smo obustavili naplatu u našim poslovnicama u preostalih 11 općina i gradova“, kaže Midheta Kurpsahić, portparolka EP BiH.

Kupcima iz kategorije domaćinstva kojih je u Federaciji više od 707.000 omogućeno je dakle, plaćanje računa za struju bez provizije u svim poslovnicama BH pošte. Elektroprivreda je do sada imala nešto više od 50 naplatnih mjesta dok BH Pošta ima 386 mjesta i svako od njih po nekoliko šalterskih jedinica. Kao dio digitalne transformacije i unapređenja poslovanja ovo javno preduzeće je sa pripremama o promjeni u naplaćivanju računa počelo još prije nekoliko godina, a 2015. su uveli uslugu e–račun.

“Nakon uvođenja usluge e–račun, koja je zaista naišla na veliki odziv i ja ovom prilikom pozivam sve naše kupce koji nisu još aktivirali ovu uslugu da to učine, odlučili smo ići korak dalje i kupcima omogućiti jedan novi koncept, novi vid plaćanja putem e-uplatnice”, ističe Midheta Kurspahić.

To je pokazatelj koliko pratimo tržišne i tehnološke trendove dodaje Kurspahić i napominje da je više komercijalnih banaka u kojima njihovi klijenti mogu besplatno da se prijave za uslugu elektronskog plaćanja električne energije bez provizije.

Zenicaifno

Prethodni članakDruštvo novinara se oprostilo od Tarika Helića: “Brojne emisije više nikad neće biti iste”
Sljedeći članakŠvedski opušteni pristup pandemiji bliži se kraju, vlasti predložile lockdown