Screenshot 7 22
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Zdravstveni sistem u BiH je tokom pandemije koronavirusa pokazao sve svoje mane, zbog čega raste broj nezadovoljnih pacijenata koji se žale na uslugu i rad medicinskog osoblja. Naš čitatelj nam se požalio na rad porodiljnog odjela Kantonalne bolnice “Safet Mujić” u Mostaru. Naime, našoj sagovornici Ivani Ustamujić je rečeno da se dijete i majka, ukoliko budu smješteni na intenzivnoj njezi, ne smiju viđati.

Ne može ni slika

– Najteže mi je pala ta bezosjećajnost, kao da ne znam šta tražim, da me puste vidjeti rođeno dijete u Kantonalnoj bolnici. Tražila sam da mi barem uslikaju bebu, da je vidim tako, poštujući sve procedure. Nisu ni to dozvolili. Prvo su mi govorili da je to bilo zbog korone, pa sam tražila bilo kakav doticaj sa bebom, makar i preko sestara. Nisu dopustili. Razumijem da je pandemija i da se može zaraziti, ali prije poroda vam urade test, a gledate doktore i sestre kako hodaju bez maske. Slažem se da su vakcinisani, ali nije to stopostotna zaštita, poručila je Ivana.

Nadzor da, ali ne i razdvajanje, jer sve to ostavlja utjecaj na nervni sistem bebe i majke, ističe Koos


Dodaje kako je slušala različita pojašnjenja o tome zašto ne može vidjeti bebu.
“Danas vam tvrde da se ovo uvelo prije korone, drugi put da je to za vrijeme pandemije, ne znate kome vjerovati”, kazala je.


Direktor bolnice Zlatko Guzin nam kaže da se ne postupa prema pandemijskim restrikcijama, već da se majka od djeteta odvaja u slučaju preporuke pedijatra.


– Konkretno, u slučaju koji se pominje desilo se da beba mora dva dana primiti terapiju i bila je odvojena od majke radi njene sigurnosti. I to je samo jedan slučaj. To nije imalo nikakvog doticaja sa pandemijom i Covid protokolom. U tom slučaju je isto vrlo jasno da porodilja dolazi, ukoliko je hitno, nije nikakav planirani carski rez, uradi se brzi antigenski test, za dva sata je gotovo. Nema tu nikakvih problema, jedino u slučaju da beba ima problem pedijatrijski, tada je odvajamo od majke, sve po procjeni pedijatara, pojasnio je Guzin.

Najbolja boca

Ovakav postupak ne opravdava Jenny Koos iz globalne organizacije koja se bavi brigom novorođenčadi GLANCE iz Švedske.
– Ovakvo razdvajanje majke i bebe ostavlja mnogo negativnih efekata, počevši od toga da se dijete odbija od dojenja, jer se već uči na flašicu. Pitanje je da li će beba dojiti ikada ako je od početka niste naučili. Konkretno, na primjeru Ivane i zdravstvenih problema koje je beba imala, tvrdim da su se sve ove pretrage morale i trebale raditi dok je beba sa majkom. Sve države i organizacije koje se bave ovim problemom zalažu se da se majka što manje odvaja od svoje bebe, to se samo baš u izvanrednim situacijama praktikuje. Nema bolje boce od majke, ističe Koos.