Portal 072info

Na skupu u Zenici o rješavanju problema pada broja novoupisanih studenata

Rad i razvoj Univerziteta u Zenici bila je danas tema okruglog stola tokom kojeg su čelnici zeničkog univerziteta s predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona i privrede razgovarali o mogućim rješenjima problema pada broja novoupisanih studenata i adekvatnog odgovora akademskog potencijala za potrebe privrede.

Vlada ZDK, kao osnivač, ne vidi problem u jačem zaokretu ka praktičnim zahtjevima tržišta i predlaže da se donesu određene mjere u smislu da se s privrednicima razgovara o njihovim potrebama i da se proizvode kadrovi koji trebaju tržištu.

U novu akademsku godinu na zeničkom univerzitetu je upisano oko 20 posto srednjoškolaca manje u odnosu na prethodnu. Problem pada upisa, kako je istaknuto, mora se rješavati sistemski uz traženje rješenja svih zainteresiranih u procesu.

-Ovo nije slučaj samo kod nas nego se radi o jednom trendu koji je zahvatio sve zemlje Balkana. Veća uloga praktične obuke i otvaranje novih studijskih odsjeka, koji bi trebali biti privlačniji za studente i potrebnijih privredi samo će djelimično riješiti ovaj problem – ustvrdio je rektor zeničkog univerziteta Damir Kukić.

Podijelite članak

Počitajte još

UNZE: Počasni doktorat Danisu Tanoviću, rektorova nagrada i Amelu Tuki

Redakcija

Sutra komemoracija zeničkom historičaru Salihu Jalimamu

Redakcija

ZENICA Unija studenata UNZE organizuje izlet na Smetove

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box