Na slobodu pušten najtraženiji krijumčar ljudi na svijetu

Libijske vlasti na slobodu su pustile čovjeka koji se smatra najtraženijim trgovcem ljudima na svijetu te kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a sankcioniralo zbog izravne umiješanosti u potonuće migrantskih brodova.,

Abd al-Rahman al-Milad, poznat pod nadimkom Bija, osumnjičen je da je bio dio kriminalne mreže koja djeluje u gradu Zawiyah na sjeverozapadu Libije. Bija je uhapšen prošlog oktobra, ali je u nedjelju pušten na slobodu nakon što je vojni državni tužilac u Tripoliju odustao od optužbi protiv njega zbog ”nedostatka dokaza”.

Libija je postala glavni kanal za ljude koji iz Afrike i s Bliskog istoka bježe putem Mediterana u nadi da će doći do Europe. Zemlja je zato postala poprište korupcije i trgovine ljudima. U junu 2018. Vijeće sigurnosti izreklo je sankcije Biji i još pet navodnih vođa kriminalnih mreža koje su se bavile trgovinom migrantima i drugima ljudima iz Libije, piše Guardian.

Prema UN-u, Bija je bio na čelu regionalne obalne straže u Zawiyi, gradu koji je “stalno povezan s nasiljem nad migrantima i drugim krijumčarima ljudi”.

Vijeće stručnjaka UN-a reklo je 2017. godine da je Bija, s ostalim članovima obalne straže, “izravno umiješan u potapanje migrantskih brodova koristeći vatreno oružje”.

Također, naveli su da je otvorio centar za pritvor migranata u gradu, gdje se događalo zlostavljanje nad migrantima, a također je bio “važan saradnik” u krijumčarenju goriva.

Talijanski list Avvenire je u 2019. dokumentirao da je Bija u Italiji prisustvovao nizu službenih sastanaka na Siciliji i u Rimu 2017. Zbog navoda je kriikovan tadašnji ministar unutarnjih poslova Marco Minniti. Tri mjeseca ranije, Minniti je s čelnikom libijske vlade koju podržava UN, Fayezom al-Sarrajom, potpisao memorandum o saradnji s libijskom obalnom stražom, koji je obuhvaćao pružanje četiri patrolna broda. Dogovorom je libijska obalna straža dobila ovlasti da presreće migrantske čamce na moru i preusmjerava ih u Libiju.

Bija je predstavljen na sastancima kao “komandant libijske obalne straže”, saopćavao je je Avvenire. Minniti je porekao bilo kakvu nezakonitost, rekavši da Italija u to vrijeme nije bila upoznata s optužbama za kriminalne radnje protiv Bije.

Talijanski novinari Nello Scavo, koji je Bijinu prisutnost u Italiji prvo dokumentirao za Avvenire, i Nancy Porsia, koja je prvi put pisala o njegovim sumnjama u kriminalne radnje 2016. godine, dobili su policijsku zaštitu prije dvije godine jer su primali prijetnje smrću.

Scavo je za Guardian rekao da je: ”Apsurdno da je Italija nastavila davati novac libijskog obalnoj straži – zemlji koja je pustila na slobodu trgovca ljudima”. ”A još je apsurdnije da se njegovo puštanje na slobodu dogodilo nekoliko dana nakon posjeta talijanskog premijera Marija Draghija Tripoliju”.

U Facebook objavi u utorak, Bija je napao libijski i svjetskku štampu: „Kad sam uhapšen prošlog oktobra, pisali su lažne vijesti o meni … Znam da su hapšenje naredili neki političari koji su zaboravili da je Abd al-Rahman Milad godinama štitio obale naše domovine.”

Puštanje Bija proslavili su mnogi u Zawiyi. Na društvenim mrežama objavljene su fotografije na kojima se vidi kako ga grli mnoštvo nasmijanih muškaraca.

Prethodni članakPretresom stana pripadnici FUP-a pronašli oružje i municiju
Sljedeći članakNovi lijek bi mogao spriječiti teška oštećenja pluća oboljelih od Covid-19