Na šta je sve Parlament BiH trošio novac: Hoteli, restorani, pokloni…

Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH objavio je obrazac praćenja realizacije ugovora/okvirnog sporazuma za 2020.godinu u kojem su navedene nabavke odnosno na šta je državni parlamentar sve trošio javni novac.

Prema ovom dokumentu, pored redovnih usluga, novac trošio i na hotelski smještaj, poklone, automobila, tepihe, namještaj, VIP salone…

Tako je na hotelski smještaj za delegacije i goste, kao i na restoranske usluge ukupno potrošeno 100.000 KM. Kako smo ranije objavili, hotelske usluge su koristili i bh. parlamentarci.
Pod stavkom „protokolarni pokloni“, za darove i priznanja potrošeno je ukupno 30.893 KM.

Javni novac je tako potrošen na suvenira izrađene od srebra, zatim one pozlaćene, zatim poklone izrađene od mesinga, bakra i bronze, uglavnom do zanatske radnje „Sofić“ s Baščaršije.

Kada je riječ o uslugama VIP salona, što su u proteklim godinama obilato koristili određeni bh. zvaničnici, u prošloj godini je zbog pandemije na Aerodromu Sarajevo potrošeno tek 117 KM.

Svakako, u navedenom obrascu evidentirana je i nabavka tri skupocjena vozila za potrebe predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića (SNSD), dopredsjedavajuću Borjanu Krišto (HDZ BiH), te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića (SNSD).

Tri nova automobila marke BMW 530 porezne obveznike s uračunim PDV-om koštaala su ukupno 329.175 KM.
Nadalje, u 2020. godini nabavljani su i tepisi u vrijednosti od 16.379 KM, dok je namještaj koštao 68.917 KM.

IZVORA.Dučić/Fokus.ba
Prethodni članakDržavljani BiH pokušali prokrijumčariti 45 ptica, većinom zaštićene vrste
Sljedeći članakSutra komemoracija povodom smrti Jovana Divjaka, ograničen broj prisutnih