Na šta se BiH obavezala uzimajući 329 miliona eura od MMF-a

Podijelite vijest

Utjecaj pandemije na bh. ekonomiju bit će znatan i uzrokovati rapidno pogoršanje vanjskotrgovinskog bilansa, a očekuje se i pad ekonomije za 5 posto u ovoj, kao i oporavak od 3,5 posto u 2021. godini. Ovo je saopćeno iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon odluke njihovog izvršnog odbora da odobri 329 miliona eura kao hitnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (Rapid Financing Instrument RFI), a sve s ciljem osiguranja hitnih potreba platnog bilansa izazvanih globalnom pandemijom koronavirusa.

Nakon diskusije na izvršnom odboru Tao Zhang, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg, kazao je da ekonomija Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog pandemije koronavirusa, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu.

“Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga”, kazao je Tao Zhang.

Da bi se na pravi način rješavale hitne medicinske potrebe i veliki pad BDP-a, nastavio je, potrebna je fiskalna ekspanzija. Kratkoročno, da bi se ublažio negativni utjecaj pandemije na zdravstvo i ekonomiju, prioritetno treba povećati potrošnju na zdravstvo, proširiti socijalne i naknade za nezaposlenost, i pružiti podršku firmama da bi se sačuvala radna mjesta.

“Vlasti su preuzele obavezu da će se vratiti mjerama fiskalne politike kojima će stabilizirati dug kada se situacija normalizira. Očuvanje aranžmana valutnog odbora i povećanje otpornosti bankarskog sistema igraju ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju vanjske i unutrašnje ravnoteže. Učestalo praćenje banaka, uključujući i njihove likvidnosne pozicije i kvalitet aktive, od ključnog je značaja u ovom periodu. Potrebna je donatorska pomoć i druge vrste pomoći međunarodnih finansijskih institucija da bi se nadoknadio preostali nedostatak u platnom bilansu”, zaključio je zamjenik direktora MMF-a.

Navodi se kako RFI osigurava brzu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suočavaju s hitnom potrebom u platnom bilansu, bez potrebe za sveobuhvatnim ekonomskim programom ili pregledima.

Ovaj instrument može pružiti podršku u ispunjavanju širokog opsega hitnih potreba, uključujući i one koje proizilaze iz cjenovnih šokova, prirodnih nesreća, konfliktnih i postkonfliktnih situacija.

Klix.ba


Podijelite vijest