Portal 072info

Na šta se troši novac od zdravstva: Koliko su privatne apoteke naplatile za usluge izdavanja lijekova?

Novca u zdravstvu Federacije BiH ima sasvim dovoljno samo ga treba pravilno, pravedno i pošteno usmjeriti, smatra Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Procentualno izdvajanje novca za sektor zdravstva je sasvim dovoljno i dostatno i za osiguranje kvalitetne usluge i za plaće. Druga je stvar što se taj novac ne koristi na efikasan i pravedan način. On se troši na sve i svašta, a najmanje za pacijente i one koji pružaju zdrastvenu zaštitu, prvenstveno ljekare, a onda i drugo medicinsko osoblje – kaže Zaid za Faktor.

Predsjednik Sindikata dodaje da su mnogi troškovi neopravdani, a velika količina novca “koristi se za uhljebljavanje pojedinih ljudi koji su najmanje potrebni zdravstvu”.

– Tu su i silne komisije, upravni i nadzorni odbori, a njihove naknade kolike god da su, prevelike su jer uopće ne bi trebale postojati. To je skandalozno i sramotno. Također, ovoliki broj zdravstvenih institucija je apsolutno nepotreban – kaže Zaid.

Novca ima za mnoge nepotrebne stvari, ali je problem kada ljekati traže svoje zakonsko pravo na povećanje satnice, odnosno njeno usklađivanje sa porastom troškova života. Njihove plaće su, prema Zaidovim riječima, veoma niske.

– Prosječna plaća u Federaciji je između 1.080 i 1.360 maraka, a u KS je desetak posto viša. To nigdje nema, to je najniža plaća doktora medicine u Evropi – dodaje.

Problem je, navodi, i neracionalna potrošnja lijekova jer mnogi od njih, kako kaže, ne bi trebali biti na esencijalnoj listi. Farmaceuti sigurno ne misle tako, jer apoteke, bilo javne, bilo privatne, lijepo zarađuju od svakog izdatog lijeka. Prava jednih i drugih su apsolutno izjednačena, a podaci pokazuju da građani iz nekog razloga radije idu u privatne.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS apotekama plaća po 1,65 maraka po receptu za izdatu uslugu.

– Od početka 2017. do 30. septembra javne apoteke su prometovale 1.023.968 recepata i to kroz svojih 40 ogranaka, a privatne su realizovale 2.375.513 u 126 apoteka u Kantonu Sarajevo – rekla nam je magistra Anesa Eminović iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Za devet mjeseci ove godine ZZO KS je javnim apotekama isplatio 16.850.000 maraka, a privatnim duplo više, odnosno 35.351.000, u šta su, kaže Eminović, uračunati naknada za recepte i lijekovi.

Dr. Zaid govori i da su plaće direktora zdravstvenih ustanova, također, velika stavka.

– Mislim da je samo u Kantonu Sarajevo uveden neki red kada se radi o njihovim plaćama. Međutim, smatram da bi broj tih direktora i ostalih uposlenika u tim ustanovama trebalo svesti na razumnu mjeru. Njihov broj bi trebao biti znatno manji – kaže Zaid.

Vlada KS je u februaru 2017. godine donijela uredbu kojom je direktorima 13 javnih zdravstvenih preduzeća u ovom kantonu smanjila plaće, a nekima od njih i za nekoliko hiljada KM.

Prema uredbi Vlade, plaća direktora Doma zdravlja KS sada je 2.511 KM (prije uredbe 3.390), direktora Opće bolnice “Prim dr. Abdulah Nakaš” – 2.385 KM (prije uredbe 4.066), direktora Psihijatrijske bolnice KS – 1.946 KM KM (prije uredbe 3.946), direktora Zavoda za bolesti ovisnosti KS – 1.820 KM (prije uredbe 3.633), direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS – 2.109 KM (prije uredbe 3.905), direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS – 1.946 KM (prije uredbe 3.214).

Nova plaća direktora Zavoda za javno zdravstvo KS je 1.946 KM (prije uredbe 4.932), direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS 1.820 KM (prije uredbe 3.148), direktora Zavoda za zaštitu zdravlja studenata KS 1.820 KM (prije uredbe 2.225), direktora Zavoda za medicinu rada KS 1.946 KM (prije uredbe 2.884), direktor Zavoda za sportsku medicinu KS 1.757 KM (prije uredbe 2.666), direktora Apoteka Sarajevo 2.473 KM (prije uredbe 5.655) i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS 2.322 KM (prije uredbe 4.670).

Međutim, kako tvrdi Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u KS, Vlada KS je donijela ovu uredbu o smanjenju plaća, a premijer KS Elmedin Konaković im je, istovremeno, primanja uvećao za 30 posto.

– U februaru mjesecu smo došli do Konakovićeve saglasnosti da svim direktorima plaća ide 30 posto gore, pa će on kao oko maja provjeriti šta će i kako dalje. Mislite da je to stavljeno van snage – pita se Selimić.

faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box