Na šta trebaju paziti vlasnici pasa zimi?

3 1

Kako bi zimski dani prošli što lakše i sigurnije za pse, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta. Koje nam to promjene zima donosi i na što vlasnici pasa trebaju obratiti posebnu pažnju?

Najčešće promjene

Suha njuška zbog pojačanog grijanja u zatvorenim prostorima ili iscjedak iz nosa radi hladnoće tokom boravka vani pojave su koje vlasnici pasa najčešće primjećuju kod svojih ljubimaca. Zbog sezone grijanja i suhog zraka kod pasa također može doći i do iritacija kože, promjena teksture dlake i pojačane svrbeži kože. Nisu pošteđeni niti nježni jastučići na psećim šapicama, kojima smeta hladnoća zbog koje postaju pretjerano suhi i ispucali, a vlaga, snijeg, led i sol kojom se posipaju ceste mogu dovesti i do većih problema, crvenila, upala i povreda na šapama osjetljivijih ljubimaca. U svakom slučaju, nakon zimskih šetnji, često mokrim i blatnjavim površinama, neizbježno je i češće kupanje ili barem parcijalno pranje ljubimca.

 

Zima utječe i na pseću dlaku

Kvaliteta dlake i stanje kože odraz su zdravlja psa. Tokom zimskog perioda nažalost nije neuobičajeno da i koža pasa, baš kao što je to slučaj i kod ljudi, postane suha, perutava i nadražena, što je posljedica temperaturnih razlika između toplog unutarnjeg i hladnog vanjskog zraka. Često češljanje ljubimca će pospješiti cirkulaciju i kvalitetu dlake, koja će time imati i bolju funkciju regulacije topline, a ujedno će i vaš dom biti uredniji jer ćete na taj način ukloniti višak dlake.

  • Psima tokom zime treba posebna brigaPsima tokom zime treba posebna briga

     

Odjeća za pse je korisna i nije samo modni dodatak

Odjeća kod većine pasa znači puno više od ukrasnog detalja, a najviše se to odnosi na pse koji imaju kratku dlaku i pse koji većinu vremena provode u zatvorenim prostorima, na temperaturama koje su značajno više od vanjskih. Bioritam se kod takvih pasa mijenja i prilagođava prostoru u kojem borave te im prijelaz na vanjske, niže temperature predstavlja šok. U ovim slučajevima psima možemo značajno pomoći prikladnom odjećom za pse, koja učinkovito smanjuje taj temperaturni šok i štiti zdravlje ljubimca.

 

Prilagođena zimska prehrana

Tokom zimskog perioda treba posebnu pozornost obratiti prikladnoj ishrani psa. Za vrijeme hladnih dana psu je potrebno više hrane nego tokom toplijih dana, veći je gubitak energije koja se koristi zagrijavanje tijela, a veća je i potrošnja hranjivih sastojaka za tu funkciju nego ljeti. Zimi je naročito važno da hrana i dodaci prehrani, koje mnogi vlasnici pasa namjenski koriste, obiluju masnim kiselinama koje će pomoći održati dlaku i kožu hidriranima, što je tokom ovog perioda potrebno u većoj mjeri.

  • Odjeća za pse je korisna i nije samo modni dodatak Odjeća za pse je korisna i nije samo modni dodatak

     

Oprez, zimi je smanjena vidljivost

Poznato je da je vidljivost zimi smanjena iz niza razloga, mrak pada ranije tokom dana, česte su magle, susnježica i snijeg također smanjuju vidljivost. Stoga ne puštajte svog psa s vodilice ako niste u ograđenom i sigurnom prostoru. Imajte na umu da je i vozačima smanjena vidljivost na cesti, što također povećava rizik tokom šetnje. Psi se u takvim uvjetima lakše mogu izgubiti jer im, osim slabije vidljivosti, radi hladnoće u takvim uvjetima može oslabjeti i njuh, što im otežava snalaženje u prostoru. Vrlo je važno stoga ljubimca na prikladan način označiti, kako biste ga lakše pronašli u slučaju da izgubi. U takvim su situacijama naročito važne i korisne identifikacijske pločice i privjesci, kao i reflektirajuće ogrlice zahvaljujući kojima će vaš ljubimac biti uočljiviji.

Obratite pažnju i na sigurnost mačaka lutalica

Mačkama koje se nalaze vani zimi svakako nije lako. U potrazi za zaklonom i toplinom ponekad se mačke lutalice zavuku ispod automobila pa čak znaju ući i pod haube. Ako ste vozač, naročito prije paljenja automobila, obratite pažnju i na njih, pa je tako dobra ideja je prije paljenja auta lupnuti par puta na haubu ili potrubiti radi sigurnosti. Naravno, ako ste u mogućnosti, pomozite im na najljepši mogući način – privremenim ili stalnim udomljenjem.

Stručnjaci u Pet centar trgovinama na raspolaganju su vam za detaljnije informacije i individualne savjete o najboljoj njezi vašeg ljubimca tokom zimskog perioda.

IZVORAvaz
Prethodni članakHiljade ljudi na zajedničkoj dženazi trojici nastradalih mladića iz Cazina
Sljedeći članakTRAGEDIJA U BIH: Tri oca se zagrlila i plaču na ispraćaju sinova na ahiret! (VIDEO)