Portal 072info

Na šta upućuje krvarenje desni?

Primjećujete da vam sve češće krvari zubno meso! Kako bolest napreduje, upaljeno zubno meso postepeno se počinje odvajati od zuba.

Naslage na zubima te između zuba i zubnog mesa idealno su mjesto za rast bakterija koje se hrane ostacima hrane u ustima. Pri metabolizmu tih bakterija nastaju spojevi koji nadražuju zubno meso (gingivu), koja na to reagira stvaranjem upalnog procesa, tj. gingivitisa (upala zubnog mesa). Proširi li se gingivitis u područje alveolne kosti i parodontnih ligamenata nastaje parodontitis (upala potpornog tkiva zuba).

Upala se obično neko vrijeme razvija neprimjetno, a prvi njezin primjetni simptom najčešće je krvarenje zubnog mesa. Kako bolest napreduje, upaljeno zubno meso postupno se počinje odvajati od zuba, a naslage otvrdnjavaju i stvara se kamenac koji se vrlo lako širi dalje ispod ruba zubnog mesa.

Ispadanje zuba

S vremenom može doći do nastanka džepova u zubnom mesu u kojima se bakterije nadalje mogu nesmetano razmnožavati. Ostaci hrane u džepovima, zubne naslage, čak i gnoj u određenim uvjetima, mogu izazvati neugodan zadah iz usta. Ne poduzmu li se mjere liječenja, zubno meso se u takvim uvjetima povlači velikom brzinom, oko 3 mm na godinu, što se može uočiti i golim okom.

Ako se upala zubnog mesa ne liječi, za otprilike sedam godina zubi počinju ispadati.

Cijelo tijelo trpi

Neliječenje parodontitisa ne uzrokuje samo gubitak zuba nego i druge, teže, ozbiljnije i složenije zdravstvene probleme. Mogu biti i izvor infekcija dišnih puteva, koje su u osoba s parodontitisom dva do četiri puta češće nego kod osoba koje od njega ne pate.

Svejedno je kada perete zube

Uklanjanjem zubnih naslaga smanjuje se mogućnost pojave parodontitisa i karijesa. Posebno je važno sljedeće:

– barem jednom na dan očistite zube koncem, – intenzivno trljanje četkicom može pospješiti otkrivanje zubnog vrata    
– ispuštanje zubnog mesa čak i kad nema upale,
– u prehrani neka vam prevladavaju bazične integralne namirnice, jer izuzetno dobro čine zubima i zubnom mesu,
– pušenje je posebno štetno za zubno meso.

Kod zubara

Osim navedenoga, barem dva puta godišnje posjetite stomatologa kako biste redovno kontrolirali stanje zuba i usne šupljine.

Šta možete sami

Kod blage upale desni nipošto nemojte prestati redovno prati i četkati zube. Zamijenite četkicu mekšom od prethodne. Sami možete napraviti vodicu za ispiranje usta i dezinfekciju: nekoliko kapi ulja čajevca ulijte u malu čašu vode, ili nekoliko listova kadulje i majčine dušice ubacite nakratko u kipuću vodu pa procijedite. Vodicu koristite svaki dan.

Kako biste spriječili apscese zubnog mesa, svako jutro natašte u usta stavite kašiku suncokretova ulja te ga nekoliko minuta mućkajte u ustima. Potom ga ispljunite i dobro iščetkajte zube.

Neke su namirnice posebno dobre za održavanje zdravlja usne šupljine. Svaki dan jedite sirovu mrkvu ili celer i tako masirajte desni. Svakodnevno uzmite 1 g vitamina C za zaštitu desni od infekcije. Svaka tri mjeseca promijenite četkicu za zube.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak