Na suđenju zbog respiratora svjedok izjavio da je Alagić lažirala dokument pa ga poslala Vladi FBiH

Na suđenju zbog respiratora svjedok izjavio da je Alagić lažirala dokument pa ga poslala Vladi FBiH

Nakon kraće pauze, u Sudu BiH je nastavljeno suđenje zbog nabavke respiratora iz Kine. Svjedočila su četiri uposlenika Federalne uprave civilne zaštite prilikom čega se posebno izdvojio iskaz Enesa Memića koji je u tom periodu bio sekretar Federalnog štaba.

Njemu je ranije braniteljica Fadila Novalića Vasvija Vidović zatražila Informaciju o nabavci FUCZ-a medicinske opreme od 23.3. do 3.4., koja je usvojena na Federalnom štabu, a zatim i poslata Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Međutim, postoje dvije verzije ovog dokumenta, a razlika je u tome što u jednoj verziji piše “dana 3.4. zaključen je ugovor o kupovini 300 respiratora”, a u drugoj se respiratori uopšte ne pominju, nego se vode kao medicinska oprema.

Svjedok Memić tvrdi da je verzija bez ove rečenice usvojena na Federalnom štabu i da je pohranjena u njegovom sektoru, a da druga verzija sa dodatom rečenicom o respiratorima stoji u sektoru javnih nabavki FUCZ-a i da je zapravo ta, izmijenjena verzija i poslata Vladi FBiH.

Kako bi objasnio otkud mu ove tvrdnje, kazao je da je proveo “malu istragu” u FUCZ kako bi saznao ko je promijenio Informaciju koja je poslata vladi. Ističe da mu je lično Sanita Alagić rekla da je to uradila na svoju inicijativu, ali da mu nije kazala kada i zašto je to uradila.

Osim tog iskaza, još jedan set pitanja je izazvao burniju raspravu, ali ovaj put između same odbrane.

Braniteljica Fahrudina Solaka je pokušala utvrditi da su tokom cijele pandemije sjednice Štaba sazivane uz saglasnost i načelnika (Fahrudin Solak) i komandantice (Jelka Milićević) iako je 25. marta, kada je izmijenjen Federalni štab, izmijenjen i Pravilniku o sazivanju sjednice, a promijenjeno je to da se sjednica može sazvati bez saglasnosti komandantice.

Memić je tada kazao da sve vrijeme jeste bila potrebna i njena saglasnost, međutim nakon što mu je odbrana Jelke Milićević pokazala niz mailova u kojima on saziva sjednicu prije i poslije promjene Pravilnika, promijenio je mišljenje. U tim mailovima se vidi da je do 25. marta navodio članovima Štaba da se sjednice sazivaju uz saglasnost Solaka i Milićević, a nakon 25. marta samo po nalogu Solaka.

Osim njega svjedočile su i uposlenice na protokolu, blagajni i računovođa, a to su Nusreta Kandić, Jasmina Imamović i Nermina Fejzić.

Svjedokinja Kandić koja radi na protokolisanju pošte je otkrila zanimljiv detalj o aktima u vezi sa “Srebrenom malinom”, a koji su stizali u Federalnu upravu civilne zaštite. Njoj je pokazano nekoliko dokumenata od kojih su neki protokolisani, a neki ne.

Kada su joj predočena dva dokumenta u kojima Fikret Hodžić pojašnjava FUCZ-u zašto kasne respiratori, ona je rekla da je onaj sa oznakom HC-VE003 protokolisan 28. aprila, kada su respiratori drugačije oznake već bili u Sarajevu. Dokument koji je Sanita Alagić potpisala da je stigao 22. aprila, a u kojem su istaknuti respiratori oznake ACM-812A, Kandić tvrdi da nikada nije do kraja protokolisan.

Fejzić je govorila o tome da je prilikom pravljenja obrasca za plaćanje respiratora Srebrenoj malini napravila grešku kada je ukucala datum 2. april, s obzirom na to da je sigurna kako je to radila 3. aprila, na dan potpisivanja ugovora. Navela je da je plaćanje obavljeno na osnovu ponude “Maline” iako u obrascu piše da je riječ o predračunu. To je objasnila time da je riječ o sadržajno dvije iste stvari.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica