Portal 072info

Na sveučilištima manje studenata, najviše čekaju posao pravnici i ekonomisti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbrojniji među onima koji čekaju posao kada je u pitanju visoko obrazovanje su diplomirani pravnici i diplomirani ekonomisti, a odmah iza njih su diplomirani socijalni radnici, diplomirani novinari i diplomirani politolozi. Pokazali su to podaci iz informacije o upisnoj politici i visokom obrazovanju za tržište rada u FBiH koju je uradilo Ministarstvo obrazovanja i znanosti, a Vlada nedavno i usvojila.

Prema podacima, koji su, kako se navodi, nepotpuni, ali ipak indikativni, u prošloj godini tražili su se diplomirani inženjeri informatike i elektronike te ih je malo na evidenciji nezaposlenih, kao i diplomirani inženjeri telekomunikacija, prometa, geodezije, geologije i građevine. Analiza oglasa u zavodima, na portalima i u tisku pak pokazuje kako su na tržištu rada traženi farmaceuti (magistri farmacije), pravnici, ekonomisti, komercijalisti, menadžeri prodaje i prodavači, IT stručnjaci. Veliko zanimanje je i za knjigovođama, računovođama, liječnicima, nastavnim kadrom, inženjerima različitih profila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najčešći problem visoke stope nezaposlenosti mladih koji ne mogu pronaći prvo zaposlenje veže se uz nedostatak vještina koje stječu tijekom obrazovanja i problem neusklađenosti obrazovnog sustava u BiH s potrebama modernog tržišta rada. – Stotinu maraka mjesečno svakom učeniku koji se upiše na zanate u Građevinskoj školi u Mostaru – bila je nedavno vijest. U Tuzlanskoj županiji onima koji upišu smjer za zidara daju 100 KM subvencije. Te mjere donesene su kako bi se stimuliralo srednjoškolce da se školuju za deficitarna i tražena zanimanja, a u posljednje vrijeme i dobro plaćena.

S druge strane, BiH još ima jako malo visokoobrazovanih. Prema popisu iz 2013., u BiH je visoke škole, akademije ili fakultet završilo 88.110 ili 10,1% građana, dok je u EU prosjek viši od 22%. Prema strategiji EU, do 2020. broj visokoobrazovanih trebao bi biti 40%. Indikator je ovo kako BiH mora imati jasniju strategiju prema mladima koji nakon završetka fakulteta odlaze iz BiH. Ne čini se dovoljno kako bi se zaustavilo taj trend, a mlade usmjerilo nakon školovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj nezaposlenih u FBiH u rujnu 2017. bio je 352.398, od čega s visokom stručnom spremom 25.434 ili 7,2%, od kojih 9685 ili 38% ima između 25 i 29 godina, 7000 između 30 i 34 godine, što je 27,5%, navodi se u informaciji. Najvitalniji dio društva u dobi od 25 do 34 godine čini 16.685 nezaposlenih osoba s VSS ili visokih 65,6%. U posljednje tri godine većina županija ipak bilježi pad broja nezaposlenih s visokom stručnom spremom. S druge strane, FBiH je suočena i sa sve manjim brojem studenata.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u akademskoj 2016./2017. na visokoškolske ustanove na I. godinu studija upisano je 27.946 studenata, što je za 9% manje u odnosu na 2015./16. Smanjenje broja upisanih studenata manje je na javnim sveučilištima za 9,6%, na privatnim za 6%, dok je na vjerskim fakultetima došlo je do povećanja upisanih za 4,5%. Isto tako, i broj ukupno upisanih studenata na I. godinu I. ciklusa u 2016./17., koja je analizirana, u odnosu na planirani broj upisa manji je za 4%. Univerzitet u Bihaću zabilježio je smanjenje broja upisanih studenata za 36% u odnosu na plan, Univerzitet u Tuzli za 7%, Univerzitet u Zenici za 9%, Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru za 18%, Sveučilište u Mostaru 34%, dok je jedino Univerzitet u Sarajevu imao povećanje za 32% u odnosu na plan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kreiranje upisne politike i prilagođavanje obrazovanju za tržište rada, kako stoji u informaciji, zahtijevaju kvalitetne podatke o potražnji radne snage po točno određenim zanimanjima, praćenje kretanja i potrebe za novim zanimanjima usklađenim s potrebama tržišta rada, novim znanjima i tehnologijama.•

Večernji list

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME