DUBROVNIK 2
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Prema službenim podacima, u Dubrovniku je na hiljade radnika ostalo bez posla, posebno sezonci iz stranih zemalja i drugih dijelova Hrvatske.

Prošle godine u Dubrovniku i okolici poslodavci su svijećom tražili radnike. Da bi ih pridobili, dio njih je osiguravao djelatnicima besplatno stanovanje i hranu.

Ove godine zbog krize s koronavirusom situacija se potpuno promijenila. Turista nema, pa je posljedično i posla sve manje. Već su itekako vidljive posljedice krize, a u sljedećim će mjesecima, bojimo se, situacija biti još gora, piše Dubrovački dnevnik.

Navodeći podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ispostava Dubrovnik, koji se odnose na kraj juna ove i isti period prošle godine, ovaj portal navodi da kriza još nije ni počela, a na Zavodu već imaju 1.854 osobe koje su ostale bez posla.

No to je samo dio priče o osobama koje su ostale bez radnog odnosa. Naime, brojni sezonci kako iz okolnih zemalja, tako i ostatka Hrvatske ove godine neće raditi u Dubrovniku, a njih HZZ ispostave Dubrovnik ne vodi kao nezaposlene.

Prema podacima o izdanim radnim dozvolama za strance, vidljivo je da je ove godine izdano skoro 2.000 dozvola manje.

Najviše dozvola izdano je za radnike u graditeljstvu, jer brojni projekti unatoč krizi s koronavirusom i dalje teku. Najviše stranih radnika, prema statistikama policije, dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

Što se tiče zaposlenih u dubrovačkim hotelima i tamo su brojni sezonci, kako domaći, tako i strani ostali bez posla. Iz Jadranskih luksuznih hotela poslali su Dubrovačkom dnevniku podatke o broju djelatnika ove i prošle godine.

Jadranski luksuzni hoteli d.d. (JLH) trenutno imaju 732 zaposlenih (stanje na dan 1.srpnja 2020.), od kojih je 65 sezonskih radnika. Na isti dan 2019. g u JLH je bilo zaposleno 1178 radnika. Udio zaposlenih djelatnika s dubrovačkog područja ostao je jednak broju djelatnika kao i prethodne godine, a razliku od prethodne godine čine u najvećoj mjeri djelatnici iz ostalih područja Hrvatske. Otpuštanja radnika uslijed okolnosti uzrokovanih virusnom pandemijom u JLH nije bilo, ali je smanjen broj zaposlenih od početka pandemije radi odlaska u mirovinu te temeljem sporazumnog raskida ugovora, a radi se o ukupno 13 djelatnika”, naveli su iz ove hotelske grupacije.

Valamaru je također smanjena potreba za radnicima, posebno sezonskim djelatnicima, pa su oni djelu svojih zaposlenika ponudili da rade na sjeveru Jadrana gdje je sezona ipak bolja nego u Dubrovniku koji ovisi o letovima kojih ima na kapaljku.