Na ulicama jednog od najljepših gradova na svijetu tone smeća na ulicama: Ljudi grcaju u otpadu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Deset hiljada tona smeća s pariskih ulica, jednog od najljepših gradova na svijetu, nije odvezeno na odlagališta zbog štrajka radnika čistoće protiv penzione reforme koji traje već 12 dana, objavile su u petak gradske vlasti. 

Iz okruženja socijalističke gradonačelnice Anne Hidalgo doznaje se da “nijedan kamion za smeće nije izišao” na ulice gradskih okruga. Na njima su za prikupljanje otpada zaduženi općinski radnici. 

Ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin tvrdi pak da radna obveza proglašena za njih “funkcionira i omogućuje prikupljanje otpada”.

Iz dijelova grada za koje su nadležne privatne kompanije smeće se odvozi redovno, rečeno je ranije.

Političke stranke koje se protive planu penzione reforme podnijele su u petak parlamentu prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Francuske. To se desilo nakon što je premijerka Elisabeth Borne iskoristila posebna ustavna ovlaštenja da provede kontroverznu penzionu reformu bez saglasnosti parlamenta.

Ulice Pariza, jednog od najljepših gradova na svijetu / Foto: Twitter

Vladin potez izazvao je bijes među opozicionim poslanicima u parlamentu, koji su u petak podnijeli prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.

“Članovi nezavisne grupe Liot i članovi pet drugih opozicionih stranaka, ukupno 91 poslanik, podnijeli su prvi međustranački prijedlog”, piše “Figaro”.

Nevjerovatni prizori
GODISNJICA
MARKETING