Portal 072info

Na valovima krize od Dejtona do korone: Država u kojoj ni izbori ne znače novu vlast

Screenshot 2 1875
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Riječ kriza vjerovatno je među najeksploatisanijim pojmovima u bosanskohercegovačkom društvu od Dejtona do danas. Postratna tranzicijska, ekonomska, politička, zdravstvena, migrantska i kakva sve ne kriza promalaju se u valovima, a građani kao u hibernaciji navikli na svakakav jad i čemer./safeframe

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ako se osvrnemo samo na silne krize u posljednje dvije ili tri godine bit će dovoljno za presjek stvarne slike. Na ekonomsku krizu koja je gotovo konstantna javnost je navikla, pa današnje prognoze teških privrednih posljedica nisu najveća briga.

Primat su odavno preuzeli politički lomovi, koji su povezani od najnižih do državnog nivoa. Tako pored nekadašnjeg “grada slučaja”, što je bila metafora za Mostar danas imamo sve više takvih situacija. Političke bitke, koje su kroz stvorene krize građanima doslovno otimale mjesece rada, razvoja i ugrozile zdravlje intenzivno traju u Kantonu Sarajevo. U dvije godine formirana je treća kantonalna vlast.

Pored Sarajeva, novi politički slučaj postaje i Tuzlanski kanton, gdje dva politička bloka lome koplja pokušavajući zadržati, odnosno domoći se vlasti. A sve nauštrb građana.

Javnost je zaboravila da Hercegovačko-neretvanski kanton još nikada nije ni dobio vlast shodno rezultatima izbora 2018. godine. I o tome se gotovo i ne priča. Nema protesta, nema peticija niti alarma da je možda demokratija ugrožena.

Identična situacija je u cijelom entitetu Federacija BiH. Vlast koja je imenovana 2015. i dalje je vlast i vrlo je izvjesno da veći entitet neće ni implementirati rezultate izbora 2018. Zbog čega? Zbog politike i političke krize.

Pandemija korone je možda i najslikovitije prikazala i ogolila sami pojam krize. Zdravstvo i ekonomija doživjeli su najveći udar, na površinu su isplivale afere lova u mutnom te kriza dobija puni sjaj.

Država BiH još nije nabavila nijednu vakcinu, a da apsurd bude veći tek na početku 2021. državna vlast je odlučila, odnosno pokrenula pitanje u cilju pokušaja da direktno nabavi vakcinu s određenim proizvođačem.

Kriza pravosuđa, ekološka pitanja, zagađen zrak i drugi usputni problemi su posebna konstanta.

A evropski put BiH najbolje će opisati sintagma “koraknaprijed nazad dva, tri…”

I za kraj migranti – gorući problem. Sintagma migrantska kriza se uvriježila već godinama u bh. društvu. Samo je pitanje ko upravlja tom krizom, ako uopšte upravlja i da li se ta kriza samo podgrijava. Stvarno stanje znaju Krajišnici, a politika, ona će to objasniti dobro poznatom floskulom – to je globalna kriza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME