Nabavka službenih vozila – dosljednost kriminalu i nepotizmu

607_20140124232448_sluzbena_auta

Službena vozila potrošna su roba. U pogonu su i dan, i noć, i vikendima i praznicima. Mora se i do pijace otići nekada. Službena vozila za privatno vrijeme. Zato treba brzo nabaviti nova. Posao za odabrane – u priči Nedima Hasića.

Deset miliona i 800 hiljada maraka, odnosno, oko 13 hiljada prosječnih mjesečnih plaća u Bosni i Hercegovini. Toliko, naime, koštaju službena vozila samo u institucijama države Bosne i Hercegovine. U ovih deset miliona maraka nije ubrojana vrijednost vozila u vlasništvu entitetskih, kantonalnih ili općinskih institucija.

Na hitnim i vanrednim sjednicama ovdašnjih vlada donose se odluke kojima se otvara put za ko zna koju po redu tranšu zaduženja iz Međunarodnog monetarnog fonda. No, za službena vozila novaca u budžetu uvijek ima. I to za ona bezobrazno skupa. Posljednje takvo nabavio je prije nekoliko sedmica Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH. Riječ je o posljednjem modelu Audija 6, vrijednog 90.000 maraka. Pred kameru Mreže nije htio, nema komentar, sve je, tvrde iz Pudarićevog kabineta, odluka prvog čovjeka Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije Davora Koraća, koji također nije htio pred kameru. Korać je na naš upit poslao samo šturo, pisano saopćenje:

“Služba za zajedničke poslove organa Federacija nabavke službenih putničkih automobila vrši na osnovu Uredbe o načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima Uprave Federacije BiH. Novonabavljeni službeni putnički automobili, odlukom Vlade Federacija, daju se na korištenje korisniku za čije potrebe je i nabavljen.”

Najdraži im audi, ali ni najnoviji golfovi i fordovi im nisu mrski

BH Pošta i kupovina novih službenih vozila samo je posljednja u nizu sumnjivo obavljenih nabavki u ovdašnjim javnim poduzećima. Iako mu posljednjih godina među rastrošnim državnim dužnosnicima audi preuzima primat, golf dizel još je uvijek mjera uspjeha državnih službenika. Pa je tako i BH Pošta nedavno kupila pet novih golfova sedme generacije. Uz njih još i 14 terenskih i dostavnih vozila. Kupljena su od firme AC Kvatro, koja je u vlasništvu Bakira Alispahića, kontroverznog biznismena, ratnog ministra policije BiH, istaknutog kadra SDA. Kupovina golfova možda bi prošla i neopaženo da nije jedne sitnice koja kvari dojam o uspješno obavljenom poslu, a to je mogući sukob interesa. Naime, jedan od direktora u BH Pošti, koji će se vjerovatno voziti golfom je Amir Alispahić, šef Službe interne kontrole, brat Bakira Alispahića.

Golfove vole i u Graničnoj policiji BiH. Graničari imaju veće potrebe od poštara pa su kupili i više golfova. U prošloj godini nabavili su čak 31 vozilo ugovorene vrijednosti 1,2 miliona KM.

Tender za nabavku novih golfova za granične policajce nije objavljen u medijima ili na za to specijaliziranim internetskim stranicama, nego u Službenom listu BiH. Graničnoj policiji zakon dopušta tu mogućnost. Pobjednik na tenderu bila je firma MRM iz Ljubuškog.

Nije samo Granična policija poslovala sa MRM-om. U maju prošle godine Vjekoslavu Bevandi, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH je za 150.000 maraka kupljen terenac Tuareg. Plaćen je 20.000 maraka više nego što je predviđeno za to a kupljen je od firme MRM, koja je bila najpovoljniji ponuđač. Nagli poslovni uzlet MRM može zahvaliti Miroslavu Rupčiću, istaknutom HDZ-ovcu i jednom od osuđenih u aferi “Hercegovačka banka”. Rupčić, zvanično, sa MRM nema nikakve veze. Ipak, prisustvuje otvaranju ponuda na tenderima u ime ove firme, čiji je suvlasnik Blago Rupčić, otac Miroslava Rupčića.

Ovo nije bio prvi slučaj sumnjivih poslova javnih nabavki u Graničnoj policiji. Godinama su sklapali poslove vrijedne stotine hiljada maraka s još jednim poduzećem iz Ljubuškog – firmom Unitrade. Od njih su nabavljali gume i ostale rezervne dijelove za vozila. Samo dva posla s Unitradeom bila su vrijedna dva miliona maraka. A u to vrijeme supruga Vinka Dumančića, direktora Granične policije, bila je jedna od direktorica u ovoj firmi. Ni Dumančić pred kamerom nije htio govoriti o tome je li u ovom poslu bilo sukoba interesa.

Nezakonitih radnji nema ni u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca. Jer nema više ni firme od kojih su nabavljali vozila za invalide. Godinama je ovo ministarstvo invalidima nabavljalo škode, ali od prije godinu-dvije dana ford im je postao primamljiviji. U prvoj turi ministarstvo Zukana Heleza isporučilo je 80 fordova. Ove godine su trebali još 65. Ali firma od koje su kupovali vozila je bankrotirala.

Naglo zanimanje za fordove poklopilo se s dolaskom u Sarajevo Alana Filipeca, vlasnika zastupništva Forda za BiH. Hedonista, dobrostojeći Filipec je puno vremena provodio u sarajevskim restoranima u kojima se okupljala društvena i politička elita. Slučajno ili ne, ford postaje primarni dobavljač vozila. Međutim, zbog recesije propadaju Filipecovi poslovi u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Zastupništvo bankrotira, a on se povlači iz posla. Invalidima je ostalo da čekaju novi tender i nova vozila. Helez demantira da je kupovina fordova odmazda ASA autu zbog afere “Reket”.

Špirićev Audi Q7 završio kod Zvonka Šendulovića, poznatog po prodaji ilegalnih hrvatskih pasoša

Ipak, najbizarniji slučaj nabavke i, vjerovatno, zloupotrebe službenih vozila, ostavili smo za kraj. U julu 2008. Vijeće ministara BiH tadašnjem predsjedavajućem Nikoli Špiriću kupuje Audi Q7. Na tender su se javile tri auto kuće iz Brčkog. Sve tri u vlasništvu Đorđa Kojića, Špirićevog stranačkog kolege i poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a. Iako je automobil isporučen bez opreme koja je zahtjevana na tenderu, cijena vozila ostaje ista – 220.000, 60.000 više od prvobitno odobrene. SIPA počinje istraživati posao. I tada se u Špirićev Audi nabrzinu počinje ugrađivati dodatna oprema. Ugrađen je i novi krov, skinut sa istog, ali slupanog vozila. Vijeće ministara se u međuvremenu rješava vozila koje kupuje Zvonko Šendulović iz Modriče. Upravo onaj Šendulović koji je bio jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila prodajom ilegalnih hrvatskih pasoša srbijanskom podzemlju. Na čemu su Šendulović i suradnici zaradili oko million maraka.

SIPA je okončala istragu o nabavci Špirićevog Audija. Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu upućen je Tužilaštvu BiH još prije tri godine. Tamo se u nekoj od ladica kiselio sve do prije dva mjeseca. Kada je odbačen kao neosnovan. Sve je po zakonu.

federalna.ba/Mreža

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE