Načelnici u BiH: Ratni zločinac, otmičar, prevarant u službi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na listama za funkcije načelnika u općinama diljem BiH, na lokalnim izborima koji su održani 2016. godine 3. oktobra ukupno 50 kandidata su optuživani, ili je protiv njih vođena istraga u vezi sa ratnim zločinima, kriminalom ili korupcijom.

Petorica njih su sa pravoszažnim presudama osvojili mandat na izborima, što će reći da su ljudi sa kriminalnim dosjeom na čelu pet općina u naredne četiri godine.

Kratka priča:
Ratni zločinac, načelnik koji je ometao rad pravosuđa, osuđeni otmičar, proglašen krivim zbog zloupotrebe službenog pložaja, prevarant u službi su novi načelnici u općinama Velika Kladuša, Ilidža, Vlasenica, Ribnik i Konjic.

Duža priča:
Fikret Abdić će biti načelnik općine Velika Kladuša naredne četiri godine. U toj općini na lokalne izbore izašlo je 19.668 glasača, a Abidć je pomeo konkurenciju sa 8.914 glasova. On se kandidovao kao predsjednik Laburističke stranke BiH.

On je u martu 2012. godine pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon odslužene dvije trećine petnaestogodišnje kazne. Osuđen je zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine u periodu 1993. do 1995. godine.

On je proglašen krivim da je kao vrhovni zapovjednik Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 civila i ratnih zarobljenika.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina, prenosi BIRN-ov Detektor.ba.

fikret abdićIzvor: Reuters

Senaid Memić je ‘novi/stari kralj Ilidže’. Krajem 2005. godine Memić je osuđen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa, jer je vrijeđao sudiju koji je izrekao presudu njegovom sinu za neovlašteno držanje oružja. Osuđen je na kaznu trajanja zatvora od četiri mjeseca, ali je preinačena u tromjesečnu kaznu zatvora. Pomilovan je 2008. godine.

Memić je nakon prebrojanih 27.524 glasova u svojoj opštini slavio sa 13.078 glasova ispred Elvisa Hadžića, kandidata DF-a. Memić je dakle osvojio 51,52 posto glasova stanovnika Ilidže.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) načelničku funkciju u općini Vlasenica obavljat će osuđeni otmičar Miroslav Kraljević.

Njega je Osnovni sud u Zvorniku proglasio krivim za otmicu. Kažnjen je sa 4.000 konvertibilnih maraka nakon sporazuma o priznanju krivice. On je, kako se navodi u presudi, u septembru 2010. kidnapirao Lazu Vidakovića, odbornika Naše stranke (NS), i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji.

senaid, memić, ilidžaIzvor: Facebook

Radenko Banjac iz Socijalističke parrije je načelnik Ribnika, a na lokalnim izborima kao konkurenta je imao samo Gorana Savića, kandidata Demokratskog narodnog saveza. U tijesnoj borbi, Banjac je osvojio 1.867 glasova, a Savić 1.634.

On je proglašen krivim zbog zloupotrebe položaja, a obnašao je funkciju v.d direktora šumskog gazdinstva “Ribnik”. On je svojevremeno priznao da je učestvovao u bespravnoj sječi, za što je bio osuđen. Izrečena mu je tromjesečna zatvorska kazna, no na račun ŠG “Ribnik” uplatio je 5.200 KM koliko je navodno bespravno stekao – a poslije toga mu je povjerena dužnost tehničkog direktora ribničke šumarije.

U presudi se navodi da su odsječeni trupci iz šume izvučeni traktorima firme “Galić S Company” i kamionom Boška Nikića odvezeni u Crkveno, gde su isječeni, a građa je podijeljena između Banjca, Vračara, Đukića i Todorovića.

Izvor: Screenshot

Emir Bubalo je na poziciji načelnika Konjica od 1997. godine. Na izborima ne gubi, a na posljednjim izborima od 13.278 glasačkih listića osvojio 6.533 glasa, odnosno 53,94 posto.

Iza sebe je ostavio Nazifa Nikšića iz BPS-a i Mustafe Alikadića iz SDP-a, koji združeno nisu imali glasova koliko on.

Načelnik Konjica Emir Bubalo je presudom Općinskog suda u Konjicu proglašen krivim i uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora za krivično djelo prevare u službi jer je od oktobra 1998. do septembra 2000. kao načelnik Općine i poslanik u Parlamentu Federacije istovremeno naplaćivao dnevnice i putne troškove koristeći pritom službeno općinsko vozilo. Bubalo se žalio do Ustavnog suda, no bez uspjeha – presuda je pravosnažna.

Ovo nije prvi krivični proces koji se vodio protiv dugogodišnjeg načelnika Konjica, no ovo je jedini u kojem je pravosnažno osuđen.

GODISNJICA
MARKETING