Načelnik Neuma: Scene su apokaliptične, požar nije pod kontrolom. Čekamo helikoptere

Na širem području Neuma jučer je poslijepodnevnim satima buknu požar. Nažalost, ni nakon 24 sata požar velikih razmjera nije stavljen pod kontrolu. 

Ovo je za Raport potvrdio i načelnik Neuma, Dragan Jurković koji je kazao da je situacija zabrinjavajuća te da su scene bile apokaliptične. 

“Vatra je zahvatila veliku površinu uslijed čega je otežano i njeno gašenje. Trenutno mogu da kažem da je dobro što su sačuvani stambeni objekti, ali požar nije još uvijek pod kontrolom. Međutim, postoje dijelovi na kojima mi ne možemo djelovati. Tačnije vatrogaci ne mogu doći do požara. Nadamo se da će tokom jutra reagirati Oružane snage BiH i poslati helikopter. Očekujemo da se Predsjedništvo BiH oglasi i da odobre slanje helikoptera na požarište. Samo želimo da zaustavimo širenje požara”, kazao je Jurković za naš portal.

Jurković: Situacija je ozbiljna

U ispomoć vatrogascima u toku jučerašnjeg dana stigle su ekipe iz Slanog, Stona, Mostara i Čapljine, ali su se u sve uključili i građani.

“Trenutno sada nisu ugroženi životi. Građani su pristupili gašenju požara i na taj način spasili svoju imovinu. Dosta je nezgodna situacija. Nema uništenih stambenih objekata niti ugroženih ljudskih života, ali je velika šteta poljoprivrednim kulturama pogotovo na maslinama i pčelinjacima. Požar nije pod kontrolom, postoji veliki broj neprstupačnih terena gdje vatrogasci ne mogu doći da bi zaustavili dalje širenje vatre”, zaključio je Jurković za Raport.