Portal 072info

Načelnik Tešnja: Broj zaraženih vjerovatno će rasti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klinički centar Univerziteta Sarajevo objavio je jutros da je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno sa područja općine Tešanj, gdje je i jučer otkriveno 14 zaraženih.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić u izjavi za Fenu ističe da je od 34 uzorka, koliko su ih jučer poslali na analizu u Sarajevo, 18 bilo pozitivnih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Od tih 18 pozitivnih, 17 osoba je iz Tešnja i iz istog klastera vezanog za preduzeće Koža-komerc. Mi nastavljamo intenzivna testiranja i vjerovatno će broj zaraženih rasti. Do sada je na području naše općine testirano oko 650 osoba, a aktivno zaraženih je 45″, kaže Huskić.

Navodi da je prema jučerašnjim podacima 106 osoba na području te općine bilo u samoizolaciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, ističe da se pohvalno o reakciji na novonastalu situaciju izrazio i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez.

“Danas bi u 12 sati u Tešanj trebali doći i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić te ministar zdravstva Adnan Jupić, koji će nam uručiti mobilni rendgen aparat. Postojala je mogućnost da se u Tešnju održi i sjednica Kriznog štaba ZDK-a”, kaže Huskić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac najavljuje da će jedna delegacija danas otputovati u Tešanj te da će se razgovarati o mogućnosti korištenja kapaciteta Opće bolnice Tešanj.

“Pacijenti s lakšim simptomima mogli bi biti smještani u Tešnju, ali o tome tek treba da se dogovorimo. Mi smo sve pozitivne pacijente iz izolatorija u Stacionaru prebacili na Odjel za infektivne bolesti naše bolnice, gdje su trenutno na liječenju 22 osobe. Niko nam od novootkrivenih pacijenata jučer nije došao iz Tešnja”, kaže Skomorac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najavljuje da ih novonastala situacija neće poremetiti u planovima da od 1. juna i u prostoru Stacionara počnu pružati konsultativno-specijalističke usluge građanstvu.

“Mi smo ostavili prostor za smještaj 80 pacijenata pozitivnih na koronavirus, ako se u budućnosti ukaže potreba za tim, ali počinjemo pružati i drugu vrstu usluga našim pacijentima”, dodaje Skomorac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 49
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Strašna priča iz tešanjskog rodilišta: Majka se sama porodila

072info

TEŠANJ: Dječak pao na sjekiru; zenički ljekari spašavaju prste ruke

Redakcija

Podsticaj Vlade ZDK za podizanje novih zasada jagodičastog voća povećan sa 300 na 700 KM

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME