Način na koji ga možete koristiti za njegu tijela

med
Podijelite vijest

Poznato je da je med izuzetno korisna namirnica koja ima mnogobrojna ljekovita svojstva. Tako na mnogo načina može pomoći i kada je riječ o zdravlju, ali i ljepoti.

Može se koristiti u kuhanju, spremanju čajeva i raznih poslastica ukoliko niste zagovornik bijelog kristal šećera. Danas smo se osvrnuli na dobrobiti meda u bjuti rutini. Evo nekoliko sjajnih recepata koji vam mogu pomoći u svakodnevici.

Savršen piling za usne

Sastojci koji su vam potrebni:

– 2 kašike smeđeg šećera,

– 1 mala kašika meda.

Nakon što pomiješate ova dva sastojka, nanesite smjesu direktno na usne. Lagano masirajte usne, a zatim sačekajte 5 minuta prije ispiranja toplom vodom. Nakon toga na usne nanesite prirodni balzam kako bi bile dodatno hidrirane.

Maska za kosu

Sastojci koji su vam potrebni:

– 3 kašike tečnog maslinovog ulja,

– 1/4  meda.

Pomiješajte ova dva sastojka, a zatim dobijenu masku nanesite od korijena prema krajevima kose. Ostavite je oko 20 minuta na glavi, tako da sastojci u potpunosti mogu da djeluju na kosu i skalp nakon toga isperite kosu.

Za čišćenje lica

Sastojak koji vam je potreban:

– 1 kašika meda

Detaljno navlažite lice, a zatim nanesite med na kožu. Trebalo bi da se brzo razblaži i lakše nanosi nakon nekoliko sekundi. Nježno i detaljno masirajte kožu, a zatim dobro isperite med.


Podijelite vijest