med
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Poznato je da je med izuzetno korisna namirnica koja ima mnogobrojna ljekovita svojstva. Tako na mnogo načina može pomoći i kada je riječ o zdravlju, ali i ljepoti.

Može se koristiti u kuhanju, spremanju čajeva i raznih poslastica ukoliko niste zagovornik bijelog kristal šećera. Danas smo se osvrnuli na dobrobiti meda u bjuti rutini. Evo nekoliko sjajnih recepata koji vam mogu pomoći u svakodnevici.

Savršen piling za usne

Sastojci koji su vam potrebni:

– 2 kašike smeđeg šećera,

– 1 mala kašika meda.

Nakon što pomiješate ova dva sastojka, nanesite smjesu direktno na usne. Lagano masirajte usne, a zatim sačekajte 5 minuta prije ispiranja toplom vodom. Nakon toga na usne nanesite prirodni balzam kako bi bile dodatno hidrirane.

Maska za kosu

Sastojci koji su vam potrebni:

– 3 kašike tečnog maslinovog ulja,

– 1/4  meda.

Pomiješajte ova dva sastojka, a zatim dobijenu masku nanesite od korijena prema krajevima kose. Ostavite je oko 20 minuta na glavi, tako da sastojci u potpunosti mogu da djeluju na kosu i skalp nakon toga isperite kosu.

Za čišćenje lica

Sastojak koji vam je potreban:

– 1 kašika meda

Detaljno navlažite lice, a zatim nanesite med na kožu. Trebalo bi da se brzo razblaži i lakše nanosi nakon nekoliko sekundi. Nježno i detaljno masirajte kožu, a zatim dobro isperite med.