Način ukopavanja mrtvih u Mostaru

DSCF8501

„Odlučila sam se u obilazak Mostara, te tom prilikom posjetila mezar svog rahmetlli tetka, koji je ukopan na Gradskom groblju „Sutina“. Sa porodicom sam prošla kroz cijeli kompleks groblja, koja je dosta lijepo uređeno i dekorisano. 

Ono što mi je prvo „zapalo za oko“ bio je način ukopavanja umrlih tijela, obzirom da se u tom trenutku približavala grupa ljudi, koji su prisustvovali jednoj dženazi. 

Tradicija grada Mostara i načina ukopavanja je dosta specifična i takav način ukopavanja prvi put sam vidjela tu i naravno, na primjeru svog rahmetlli tetka. 

Kada se iskopa kabur otprilike dubine od dva metra tijelo se postavlja na dno zemlje. Nakon postavljanja tijela, postavljaju se daske na koso postavljene, pa nekoliko slojeva zemlje, a potom onaj najzanimljiviji dio, postavljaju se velike kamene ploče veličine kabura, te se tako ostavljaju do narednog uređenja kada porodica odluči da preuredi mezar ili grob. 

Specifično je to, da u većini mjesta u Bosni i Hercegovini nakon postavljanja kosih daski, kabur se popunjava zemljom, te nakon godine dana od smrti osobe, on se preuređuje mramornim ili kamenim spomenikom, zavisno od porodice kako odluči, s tim da islam kao vjera, ne praktikuje toliko ukrašavanja nego se zadovoljava samo zemljom i najklasičnijim nišanom, sa natpisom umrle osobe. 

Začuđeno sam gledala u mezare i grobove oko sebe i pitala se da li je to možda previše za jedno tijelo kojeg više nema? „Ukrasi na grobu, ne ukrašavaju dušu umrle osobe…“, reče mi jedan prolaznik. „

1 2 3 4 5 6

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE