Nad deset lica policija u ZDK zavela kriminalističku obradu zbog izazivanja požara

DCIM100MEDIADJI_0049.JPG
Podijelite vijest

U proteklih nekoliko dana, na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirano je više požara nastalih uglavnom prilikomizvođenja proljetnih radova na čišćenju livada i obradivih površina, spaljivanjem niskog rastinja, korova i slično, koji su za posljedicu imali nastupanje velikih šteta i izazivanje šumskihpožara. 

Sa ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojim je došlo do ovih požara, kao i utvrđivanja identiteta lica koja su ih izazvala, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su pored redovnih aktivnosti, kao i dodatnih i obimnih aktivnosti koje se provode u okviru borbe protiv aktuelne pandemije koronavirusa i kontrole poštivanja naloženih mjera, poduzimali intenzivne operativne aktivnosti na terenu, te uspješno identifikovali deset lica koja se sumnjiče da su izazvala požare.

ČITAJ JOŠ:  Saobraćajna nesreća na M-17 u Zenici 

Nad licima je u službenim prostorijama zavedenakriminalistička obrada, nakon čega će biti prijavljena Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Izazivanje opće opasnosti“ iz člana 323. Krivičnog zakona Federacije BiH i „Izazivanje šumskog požara“ iz člana 317. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Ovom prilikom posebno upozoravamo građane da će u narednom periodu, službenici policije postupati po svim prijavama za požare, te intenzivno raditi i djelovati naprikupljanju informacija u vezi sa nastankom istih, a protiv licaza koja budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, bilosa umišljajem ili iz nehata, preduzet će se odgovarajuće mjere u okviru utvrđenih nadležnosti.  


Podijelite vijest