Portal 072info

Nad zeničkim Cimosom pokrenut postupak likvidacije

Nad poslovnicom koparskog Cimosa u Zenici i zvanično je prije dva dana proglašena likvidacija. Radnici su od ponedjeljka, zajedno sa otkazima, počeli dobijati obavijesti o tome. Još su u toku pregovori sa upravom u vezi sa zbrinjavanjem radnika: za jedne novi ugovori, za većinu drugih – biro za zapošljavanje.

Tokom proteklih mjesec dana, nije bilo ozbiljnih interesanata za kupovinu zeničke tvornice auto-dijelova, u vlasništvu koparskog Cimosa. Informacija je to koju je Sindikat metalaca dobio od resornog federalnog ministra, Nermina Džindića. 4. septembra pokrenut je postupak likvidacije Cimosa u Zenici, čime je ugašena jedna od najvećih poslovnih investicija u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

Sindikat Cimosa još je u pregovorima sa upravom kompanije, u vezi sa uslovima zbrinjavanja radnika. Do sada je njih 30-ak prihvatilo ponudu ugovora o radu u Cimosovoj poslovnici u Novom Travniku. Zahtjev uprave bio je i ostao odustajanje od tužbi, koje je većina među blizu 150 radnika zeničkog Cimosa pokrenula po osnovu kršenja odredbi Kolektivnog ugovora. Radni premještaj u pogone unutar grupacije moguć je jedino za one koji tužbe povuku. O iznosima za otpremine još se pregovara, a nakon četiri sastanka između uprave i Sindikata, na stolu su rješenja za radnike povoljnija, ali još neprihvatljiva. Prijedlog iznosa za otpremnine uprave je 15 posto veći u odnosu na zakonski obavezne, uz dodatne dvije hiljade maraka po radniku. Onima koji od tužbi neće odustati biće isplaćen zakonski minimum.

– Osnov za pregovore koji smo mi ponudili je 70 posto iznosa plate, puta godine staža, plus pet do sedam hiljada maraka za odustajanje od tužbi, – precizira predsjednik Sindikata Cimosa, Rusmir Pašalić.

Radnici zeničkog Cimosa i dalje u smjenama dežuraju pred kapijama fabrike, braneći eventualne pokušaje da se iz prostora pogona iznese vrijedna imovina. Prije dva dana, ponovio se scenarij s kraja jula, kada su iz pogona iznesene mašine i oprema. Radnici imaju i informacije da je imovina zeničkog Cimosa godinama sistematski pljačkana. Njihova najveća bojazan je da bi se odluka o likvidaciji mogla preinačiti u stečajni postupak. U tom slučaju, svu štetu uzrokovanu zeničkom Cimosu, mogli bi snositi upravo oni.

Pogoni Cimosa u Zenici otvoreni su 2008. godine. Nakon gašenja u Srebrenici i Sarajevu, livnica u Zenici zvanično je ugašena 1. avgusta, a mjesec dana kasnije, pokrenuta je i likvidacija. Očekuje se da će do kraja pregovaračkog procesa 40-ak radnika zasnovati radni odnos u jednoj od postojećih pogona Cimosa u Novom Travniku ili u Hrvatskoj. Ostali će na biro za zapošljavanje. (S.S.)

Rtvze.ba

Podijelite članak