Screenshot 3 34
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 16:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Federaciji BiH od 30. decembra 2021. godine počela je primjena Zakona o roditeljima njegovateljima. Na ovaj način jedan od roditelja koji 24 sata brinu o osobama koje su stopostotni invalidi, ima pravo na mjesečnu naknadu u visini minimalne plate koja od 1. januara iznosi 543 KM uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Ispoštovan rok

Za provedbu zakona osigurana su sredstva u budžetu FBiH od 16.567.411 KM, a procjenjuje se da će pravo po osnovu ovog zakona ostvariti više od 3.500 porodica. U Udruženju Dajte nam šansu, čija je direktorica Ines Kavalec, sretni su što je ispoštovan rok za primjenu zakona, što im je dalo vjetar u leđa u daljnjoj borbi.

Za provedbu zakona u budžetu FBiH je osigurano 16.567.411 KM, a pravo će ostvariti više od 3.500 porodica

– Prva adresa za roditelje koji žele da apliciraju za status roditelja njegovatelja su centri za socijalni rad. Ono što je obavezno jeste medicinsko vještačenje, ali ne u smislu da se ponovo procjenjuje stepen invaliditeta kod djece, nego da se procijeni zdravstveno stanje. Mi smo kroz lobiranje za usvajanje zakona zaključili da stopostotni invaliditet prve kategorije ne daje jednaku sliku zdravstvenog stanja svake osobe. Iz tog razloga je u ovom zakonu jasno opisano u kakvom zdravstvenom stanju, nažalost, osoba mora biti da bi roditelj mogao aplicirati za status roditelja njegovatelja. Prema informacijama koje imam, to medicinsko vještačenje se plaća, ali je Vlada FBiH osigurala novac i refundirat će roditeljima koji budu platili, kaže Kavalec za Oslobođenje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naša sagovornica naglašava da će se pola godine nakon primjene zakona napraviti analiza kako bi se vidjelo šta je dobro, a šta je potrebno mijenjati.

Poziv na strpljenje

– Ovo je prvi ovakav zakon u FBiH i pozvala bih sve da budemo strpljivi i da kasnije napravimo zakon još boljim. Jedan zakon ne može riješiti sve probleme, ali smo ovim uklonili evidentnu diskriminaciju prema roditeljima čija djeca nisu sposobna za samostalan život, naglašava Kavalec.

Mirsada Poturković, stručna saradnica na poslovima informisanja i komunikacije u JU Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo, kaže nam da se građani interesuju i dobijaju upute o dokumentaciji koju trebaju prikupiti i priložiti kako bi dobili status roditelj njegovatelj.

LIDER