Nadležni prate osobe koje navodno pripadaju grupi Lev Tahor

Screenshot 5 66
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Služba za poslove sa strancima prati boravak grupe stranih državljana na području Istočne Ilidže i ispratit će vrijeme isticanja bezviznog režima i odlaska iz Bosne i Hercegovine. Ovo je izjavio direktor Službe Slobodan Ujić koji na osnovu izvršenih provjera nije mogao potvrditi da oni pripadaju grupi Lev Tahor.

“Riječ je o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale s kojima Bosna i Hercegovina ima sporazum o bezviznom režimu koji omogućuje boravak do 90 dana. Za njih 24 bezvizni režim ističe 5. februara i moraju se udaljiti iz Bosne i Hercegovine prije tog datuma. Za ostalih 13 stranih državljana bezvizni režim ističe 20. februara”, ukazao je.

On je naveo da nije bilo prijave stanovnika Istočne Ilidže da je grupa tih stranih državljana narušavala javni red i mir ili činila bilo kakva krivična djela.

“Izvršili smo sve neophodne provjere posredstvom baza podataka koje su dostupne putem Europola, nakon čega su i druge sigurnosne agencije izvršile provjere, zbog čega ne možemo potvrditi, niti smo dobili bilo kakvu činjenicu ili dokaz da su ti strani državljani iz sekte Lev Tahor koju navode brojni mediji”, rekao je Ujić.

Istakao je da ni u lokalnoj policijskoj upravi do sada nije bilo nikakve prijave koja se odnosi na boravak grupe stranih državljana na području opštine Istočna Ilidža u Ulici Meše Selimovića.

O slučaju da ovi strani državljani ne žele otići iz Bosne i Hercegovine, Ujić je rekao da u protekle dvije godine nikome nije odobren azil u Bosni i Hercegovini niti su imali takvu grupu s pasošima pomenutih država da je neko podnosio zahtjeva za azil

“Niti jednom do sada unazad pet ili šest godina s pasošima ovih zemalja niko nije podnosio zahtjev za azil. Ne očekujemo ni od ove grupe da učini tako nešto”, izjavio je.

On je naglasio da kada bilo koja grupa stranaca postane problematična u smislu da narušava javni red i mir ova služba ih udaljava iz zemlje i izdaje zabranu boravka u Bosni i Hercegovini.

Ujić je naveo da su predstavnici poslodavaca zbog nedostatka radne snage na sastancima ukazali da je neophodno podići kvote te da u Službu za poslove sa strancima pristiže sve više zahtjeva za radne dozvole.

“Sigurno je da će u narednom periodu zbog zahtjeva iz privrednog sektora biti sve više stranaca u Bosni i Hercegovini zbog čega će biti neophodno i više kontrolisati njihovo kretanje i boravak”, dodaje

I načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović (SNSD) u izjavi Srni je potvrdio da do sada nije bilo zvaničnog prigovora stanovnika vlastima ove lokalne zajednice i lokalnoj policiji na ponašanja grupe stranaca iz SAD-a, Kanade i Gvatemale.

“Da li će neko podnijeti neku zvaničnu pritužbu to ne znamo, ali pratimo situaciju”, rekao je Božović i dodao da u tom slučaju lokalne vlasti moraju da reaguju.