Nadležni u BiH upozoravaju: Jedna osoba zaražena delta sojem zarazi još 30 ljudi, iskoriste možda posljednju priliku!

Screenshot 4 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je jučer da je sa pojavom delta soja u Republici Srpskoj potrebno razmišljati o eventualnoj modifikaciji određenih epidemioloških mjera. Zeljković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, povodom detektovanja delta soja virusa korona u Srpskoj, istakao da nošenje zaštitnih maski predstavlja jako bitnu kariku u zaštiti zdravlja svakog pojedinca.

Mutacije virusa

U našoj zemlji je svim zavodima i institutima prijavljeno 555 novozaraženih, te 26 smrtnih ishoda od posljedica veoma opasne Covid-19 infekcije

– Maske i fizička distanca onemogućavaju da virus dođe do nas. Delta soj ima veliku moć širenja. Divlji soj virusa korona se širio na način da je jedna osoba mogla da zarazi dvije do tri osobe, dok osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba u jednom kontaktu, pojasnio je Zeljković.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da poštuju mjere i pristupe procesu vakcinacije. Napomenuo je da je u Srpskoj do sada isporučeno oko 280.000 doza prve komponente vakcine protiv virusa korona, te više od 200.000 doza druge komponente. Rekao je da je cilj da procenat vakcinisanih što prije bude iznad 50 odsto ukupne populacije, dok je Srpska trenutno na nivou oko 31 odsto.

– U većini sfera života trenutno nemamo visoke procente vakcinisanih, ali trudimo se na svaki mogući način da svima približimo vakcinaciju. Imamo dovoljne količine vakcina i svakom građaninu je omogućeno da se vakciniše, istakao je Zeljković, navodeći da je Služba za mikrobiologiju Instituta, uz ogromne napore, utvrdila prisustvo delta soja virusa korona u Republici Srpskoj, čime su potvrđene sumnje da je jedan od razloga naglog povećanja broja oboljelih i sam delta soj koji ima izuzetno brzu moć širenja među populacijom, posebno mlađom.

image

Načelnik Službe za mikrobiologiju Instituta Pava Dimitrijević rekla je da je od 20. do 27. augusta testirano 25 uzoraka, od čega su 24 bila reprezentativna.

– Kod svih uzoraka je potvrđen delta soj. Uzorci su bili iz regiona Banje Luke, ali možemo očekivati da je on prisutan u mnogim uzorcima koji nisu ispitivani, posebno kod pacijenata koji leže u bolnici, navela je Dimitrijević.

Podsjetila je da su Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju bolesti predvidjeli da će do kraja augusta delta soj biti dominantan u većini zemalja. Načelnik Službe za epidemiologiju Nina Rodić-Vukmir ponovila je da je delta soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva koji su cirkulisali, te da je evidentno da se mutacije dešavaju u zemljama sa najnižom stopom vakcinisanih.

– To potvrđuju i mutacije iz Južne Amerike i Južne Afrike, a sada se najavljuje soj iz Kolumbije. Tamo gdje je najviše nevakcinisanih, virus se lakše prilagođava, kod oboljelog organizma lako mutira i na taj način se razvijaju sojevi koji su otporniji, naglasila je ona.

Vukmir je navela da su vakcinisane osobe u velikoj mjeri zaštićene od svih sojeva koji za sada postoje.

– Zato pozivamo građane da se vakcinišu i iskoriste možda posljednju priliku da zaustavimo ovu situaciju i okrenemo je u drugom smjeru. O značaju vakcinacije govori podatak da su 98 odsto novooboljelih nevakcinisane osobe, dodala je Vukmirova.

U Kantonu Sarajevo su posljednjih dana na vakcinalnom punktu u Olimpijskoj dvorani Zetra mnogi građani negodovali zbog nedovoljnog broja vakcina Pfizer. Razlog ovako male količine vakcina, kako je za Oslobođenje objasnila Mirna Pecikoza, portparolka Ministarstva zdravstva KS-a, jeste taj da su u utorak na Zetri utrošene sve vakcine. Dobili su 4.200 doza, polovina je ostavljena za drugu dozu, dok je aplicirano 2.100 doza vakcine.

Čekaju Pfizer

– Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo najavili su da će iduće sedmice od pošiljke koja je ranije stigla, od 100.000 vakcina, za KS biti izdvojeno 12.000 doza, 6.000 će biti utrošeno za vakcinaciju građana prvom dozom i biće ostavljene količine za drugu dozu. Čim dobijemo vakcine, u utorak ili srijedu, nastavljamo vakcinaciju građana Pfizer vakcinama, poručila je Pecikoza.