NADROGIRANI MUŠKARAC POKUŠAO OTETI DJEČAKA OD OCA: Uznemirujući prizor snimljen kamerom

djecak otmica otac 696x385 1

Otac je herojski štitio svog dvogodišnjaeg sina od pokušaja otmice u kojoj je učestvovao muškarac pod utjecajem narkotika.

Michael Paul Rawson (41) je pokušao oteti dječaka čim je iskoračio iz taksija, nakon što je pušten iz policijske stanice uz kauciju zbog optužbi za posjedovanje narkotika. U tom trenutku su otac i dječak šetali sa psom.

Dok je otac pomagao sinu da siđe sa klupe ispred biblioteke Preston u Melbourneu (Australija), Rawson je pritrčao i zgradio dječaka. Incident se dogodio 25. novembra 2019. godine.

Udarao ga pesnicom

Tokom suđenja pred okružnim sudom je utvrđeno da je Rawson bio pod utjecajem više narkotičkih sredstava, zbog čega je bio uvjeren da je dječak zapravo njegova kćerka.

Otac, čije ime nije otkriveno, se hrvao sa otmičarem, a zatim se sklupčao oko sina kako bi ga zaštitio, dok ga je Rawson udarao pesnicom u potiljak.

Julio Alberto je dotrčao da pomogne, ali nije uspio zaustaviti Rawsona koji je oteo dječaka i pobjegao sa njim. Alberto je krenuo u potjeru, uhvativši ga za struk, i uz pomoć dječakovog oca uspio je vratiti dijete. Zatim je ponovo došlo do tučnjave između Rawsona i dva svjedoka, dok je otac nastojao umiriti dječaka.

Rawson je zatim pobjegao i sakrio se u obližnje dvorište, gdje ga je policija stjerala u ugao i uhapsila. Otac je zadobio posječenu usnu i modrice na oku i zatiljku, dok je njegov sin pretrpio traumu.

Rawson je prebačen u bolnicu u Austinu, gdje je pokušao pobjeći iz svog kreveta. Zgrabio je zglob medicinskog radnika i stisnuo ga i zavrnuo, dok ga nisu savladali i vezali za krevet.

Rawson se izjasnio krivim za pokušaj otmice, napad, nanošenje povreda, opiranje hapšenju i napad na službena lica. Dok se izjašnjavao u krivici na ročištu koje je održano u utorak, grcao je u suzama.

Napustio školovanje

Prisutni u sudnici su upoznati sa informacijama o njegovom životu, poput problematičnog djetinjstva koje je proveo seleći se iz jednog mjesta u drugo uz oca koji je bio prevarant.

Maltretirali su ga u svakoj novoj školi i rano je napustio školovanje. Dijete je dobio sa samo 19 godina sa partnericom Christie Vine. Par se vjenčao 2011. godine i imao petero djece, od kojih je jedno autistično. Najstarije sada ima 21, a najmlađe šest godina. Prekinuli su 2015. godine.

Boreći se sa depresijom Rawson je počeo koristiti narkotike poput metadona, te se predao teorijama zavjera, poput onih da vakcine izazivaju autizam kod djece. Zabranjen mu je pristup bivšoj partnerici, ali on joj je nastavljao slati materijal o teorijama zavjera, te je pozivati i slati joj poruke.

Uhapšen je u novembru prošle godine, te mu je uskraćena mogućnost posjećivanja djece, prije nego što je pokušao oteti dječaka od kojeg mu se učinila njegova kćerka.

Sudija bi trebao izreći presudu sljedećeg utorka.