Nafta skuplja usljed optimizma za rastom potražnje

pumpa gorivo piksel
28.04.2020., Sibenik - Veliki pad cijena nafte na svjetskome trzistu doveo do rekordno niskih cijena eurosupera i eurodizela na benzinskim postajama sirim Hrvatske. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Cijene nafte su nastavile rast danas jer su optimistične prognoze o oporavku potražnje, snažni američki ekonomski podaci i slab dolar nadjačali zabrinutost trgovaca vezanu za potencijalne negativne efekete od rasta korona slučajeva u Brazilu, Indiji i Japanu.

Sjevernomorska nafta Brent je ojačala za 1,30 dolara ili za 1,9 posto, na 68,57 dolara za barel na trgovanju do 13:37 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je poskupjela za 1,21 dolar, takođe za 1,9 procenata, na 65,07 dolara po barelu, izvještava Rojters.

Ovo je treći uzastopni dan rasta cijena Brenta i referentne američke nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, odlučila je ove nedelje da ostane pri svojim planovima o postepenom povećanju pumpanja, odnosno smanjenju ranijih ograničenja proizvodnje, počev od 1. maja do jula.

Naftna alijansa očekuje da će globalne zalihe “crnog zlata” u julu iznositi 2,95 milijardi barela, što je nivo ispod petogodišnjeg prosjeka za period 2015-2019.

“Podrobniji uvid u stanje globalnih zaliha nafte sugeriše da je tržište možda bliže tački uravnoteženja ponude i tražnje nego što OPEK+ možda misli”, ocijenili su analitičari Siti banke, dodajući da je tržište apsorbovalo većinu prekomernih zaliha, dok je nivo rafiniranih proizvoda na lageru i dalje relativno visok.

Banka predviđa da će kampanje vakcinacije u Sjevernoj Americi i Evropi podići potražnju za naftom na rekordno visokih 101,5 miliona barela dnevno (bpd) tokom ljetnih mjeseci na sjevernoj hemisferi.

Istovremeno upozorava da bi dalji rast slučajeva kovid-19 u Brazilu i Indiji mogao da pogodi lokalnu potražnju za gorivom ako se ponovo uvedu stroge mjere zaključavanja.