Naftaši u BiH švercom i izbjegavanjem plaćanja akciza oštetili državu za 13 miliona KM

Priču je pokrenuo novinar Slobodan Vasković koji je na svom blogu objavio informaciju da postoje indicije da su određeni naftni distributeri iz Bijenjine, Brčkog i Zvornika izbjegavali plaćati akcize i da su u višemilionskom iznosu oštetili državu.

Stigla je i potvrda iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da su kontrole vršene od januara 2017. godine.

“Odluka da se uđe, prvo u informativne kontrole, a onda u potpune kontrole kod onih obveznika gdje su uočena određena postupanja suprotno zakonskim propisima, donesena je nakon urađene analize o količinama uvezenog lož ulja u BiH u prethodnom periodu”, istakli su iz UIO.

Kontrolama su bili obuhvaćeni svi poreski obveznici koji se bave uvozom nafte i naftnih derivata, kao i jedini proizvođač u BiH. U tom smislu su inspektori UIO uradili više od 600 kontrola na terenu i te kontrole su ukupno trajale godinu dana.

“Osnovni razlog je činjenica da smo u kontrolama išli od uvoznika i proizvođača, preko daljnjih distributera pa sve do krajnjih kupaca lož-ulja”, naglašavaju iz UIO.

Podsjećamo, prema Zakonu o akcizama na lož-ulje se plaća akciza, a pravo na povrat akcize plaćene na lož-ulje postoji samo u slučajevima njegovog krajnjeg korištenja u smislu zagrijavanja prostorija i staklenika. Pored toga, na lož-ulje se ne obračunava i ne plaća putarina.

“Nakon okončanih kontrola, naknadno utvrđena obaveza poreskim obveznicima u kontrolama u ukupnom iznosu je veća od 13 miliona KM. To se uglavnom odnosilo na naknadno utvrđenu obavezu kod onih obveznika kod kojih je utvrđen manjak u odnosu na podatke evidentirane u dokumentaciji, zatim na pogrešno iskazivanje prodaje lož-ulja te prodaju lož-ulja stranciam van Bosne i Hercegovine. Za većinu obveznika gdje je naknadno utvrđena obaveza po osnovu indirektnih poreza u toku su upravni postupci u UIO, što znači da obveznici u toku trajanja upravnog postupka mogu koristiti pravne lijekove ako smatraju da im nisu pravilno obračunate obaveze u postupku kontrola. U skladu sa Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja, teret dokazivanja je na samom poreskom obvezniku. Tek po okončanju upravnih postupaka u UIO i kada se stekne zakonski osnov za javno objavljivanje dužnika, UIO će moći objaviti imena onih obveznika koji nisu platili obavezu utvrđenu u kontrolama u zakonski predviđenim rokovima”, zaključuju iz UIO BiH.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE