Portal 072info

Naftnim biznisom vladaju distributeri, državi vezane ruke

Cijena barela na svjetskom tržištu je 66,55 dolara, a litar dizela u Bosni i Hercegovini varira od 2,26 do 2,41 KM, dok je benzin od 2,11 do 2,46 KM. Prije 12 godina, kad je cijena barela nafte bila približna današnjoj (64,20 dolara), gorivo u BiH bilo je jeftinije više od pola marke! 

Maloprodajne cijene 

Nije neuobičajeno da, naprimjer, u centru Sarajeva dizel košta oko 2,36 KM po litru, a da je na Ilidži na istoj pumpi 20 feninga jeftiniji. Isto tako, u Konjicu, gdje se nalaze dvije pumpe, jedna prekoputa druge, cijene goriva nisu snižene. Na pitanje zašto nisu, rekli su nam da čekaju da ova druga pumpa spusti pa će i oni.

Stabilizacije cijena nafte u BiH nema, jer u toj branši vlada monopol, rekao je za „Avaz“ Damir Miljević, ekonomski analitičar. Ističe da distributeri nafte i naftnih derivata putem svojih udruženja usaglašavaju maloprodajne cijene, a država nema nikakav utjecaj.

– Nad najvažnijim strateškim energentom država nema nikakve ingerencije osim da uzima poreze i akcize. Nema nikakvog sistema kontrole niti davanja saglasnosti na rast ili snižavanje cijena. I to distributeri koriste. Za razliku od nas, u Hrvatskoj se država pita i zato oni brže snižavaju cijene, jer rade u interesu naroda – mišljenja je Miljević.

Dodaje da je problem što u Bosni i Hercegovini niko ne radi u interesu građana. 

– Pogotovo ne oni koji su plaćeni za to, a to su političari. Praviti državu ozbiljna je stvar i nije za svakoga i onaj ko pravi državu, mora znati šta radi. A mi imamo državu u kojoj oni koji je vode, samo prebrojavaju nacionalna zrnca – rekao je Miljević. Naglašava da su ciljevi naftnih distributera potpuno jasni, jer rade za profit i nema ništa loše u tome. 

– Problem je što se radi o strateškoj robi koja ima dvije karakteristike. Prva je da bez nje ne možete, a druga da nije mnogo osjetljiva na promjenu cijene. Drugim riječima, morate kupovati gorivo – rekao je Miljević. Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović rekao je za „Avaz“ da su upravo zbog varijacija u cijenama napravili aplikaciju „FMT FBiH Oil Info“ kako bi svaki građanin imao pristup informacijama gdje se u njegovom gradu ili bilo gdje u Federaciji nalazi najjeftinije gorivo.  

– Najvažnije je da ljudi imaju pristup tome. Svaka pumpa ima svog kupca, zbog toga je na jednom dijelu grada litar benzina 2,26, a na drugom 2,36 maraka po litru – rekao je Vujanović. Isti nameti 

Mnogi distributeri podnijeli su prethodnih dana zahtjev za korekciju cijena. Ali, kako nam javljaju građani, nisu primijetili da su cijene niže.

– Ko god sumnja u kvalitet, može prijaviti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove – kaže Vujanović.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta života „Futura“, rekao je da svi dobavljači nabavljaju gorivo po istoj cijeni i da imaju iste namete. 

– Marže nisu veliki problem nego 33 nameta. Da nema tih nameta, cijena goriva bila bi najviše 1,30 KM po litru. Kad naspete goriva za 50 maraka, državi idu 24 – kaže Bago.

Porijeklo goriva u BiH

GORIVO SE VEĆINOM ISPORUČUJE IZ RAFINERIJE NAFTE BOSANSKI BROD, ZATIM HRVATSKIH RAFINERIJA RIJEKA I SISAK, RAFINERIJE PANČEVO TE MANJIM DIJELOM S NAFTNIH TERMINALA PLOČE I KOPAR.

Najjeftinije u Semberiji

GORIVO NA BENZINSKIM PUMPAMA U SEMBERIJI ZNATNO JE POJEFTINILO I CIJENA IZNOSI OD 1,92 DO 1,98 KM PO LITRU, U OVISNOSTI O BENZINSKOJ PUMPI. DO PRIJE NEKOLIKO DANA CIJENE SU BILE OD 2,09 DO 2,20 KM. 

Formiranje cijene

MALOPRODAJNA CIJENA SASTOJI SE OD NABAVNE (RAFINERIJSKE) CIJENE GORIVA, NA KOJU SE DODAJU AKCIZE I TAKSE (OKO 1,10 KM) I NA KRAJU MALOPRODAJNA MARŽA. NA TAJ ZBIR OBRAČUNAVA SE PDV OD 17 POSTO.

2007. godina 

Barel nafte u svijetu – 64,20 dolara 

Litar goriva u BiH – 1,83 KM

2008. godina

Barel nafte u svijetu – 91,48 dolara

Litar goriva u BiH – 2,05 KM 

2012. godina 

Barel nafte u svijetu – 84,46 dolara

Litar goriva u BiH – 2,45 KM

2014. godina

Barel nafte u svijetu – 81,24 dolara Litar goriva u BiH – 2,31 KM 

AVAZ

Podijelite članak
  • 5
    Shares