Nagli porast broja kilograma? Bez panike, ovo su mogući razlozi

873x400 1111
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tjelesna masa iz dana u dan može varirati za čak 2 do 3 kilograma. Nekoliko kilograma viška na vagi ne mora uvijek značiti da je vrijeme za dijetu. Pokazalo se da čak i faktori kao što su doba dana ili vaš menstrualni ciklus mogu utjecati na broj koji pokazuje vaga.

Skladištenje glikogena

Ako se aktivno bavite sportom, tijelo počinje skladištiti glikogen. Glikogen je u vodi i veže se s njom tokom procesa koji oslobađa energiju potrebnu mišićima za rad. Dodatna voda u mišićima može dodati i koji kilogram na vazi.

ČITAJ JOŠ:  Šta su nama česme kraj puta: Mnogo važnija zaostavština od puke opskrbe vodom

Menstrualni ciklus i debljanje

Ako tokom menstrualnog ciklusa dobijete jedan do dva kilograma, nemojte paničariti, to je sasvim normalno. Višak kilograma će sam od sebe nestati nekoliko dana nakon menstrualnog krvarenja. Tokom menstruacije se odvijaju različiti procesi u tijelu, poput hormonalnih promjena, nadimanja i smanjenja razine magnezija.

Previše hrane

Kad nešto pojedete, potrebno je od 6 do 8 sati da hrana prođe kroz želudac i tanko crijevo, a zatim još 36 sati da hrana prođe kroz debelo crijevo. Sve u svemu, od trenutka kad progutate hranu do trenutka kad ona izađe iz vašeg tijela u obliku stolice, ponekad je potrebno od 2 do 5 dana. Dakle, ako ste prije koji dan pojeli veću količinu hrane, tjelesna težina će biti nešto veća dok ta hrana ne izađe iz vašeg tijela.

ČITAJ JOŠ:  Salko Juklo objasnio kako je Bakir doživio poraz od Bećirovića

Previše soli

Primijetite li ujutro na vazi da imate koji kilogram viška, moguće je da ste dan ranije konzumirali previše soli. Posljedica toga je da vaše tijelo zadržava previše vode. To je zbog toga što bubrezi, koji filtriraju otpadne tvari iz krvi, održavaju određeni omjer elektrolita, natrija prema kaliju i natrija prema vodi.

Vaganje u različito doba dana

Obično smo ujutro lakši nego navečer. Jedan od razloga je to što tokom cijele noći putem disanja izlazi velika količina atoma ugljika. Svaki taj atom nema gotovo nikakvu težinu, ali svakim izdisajem izbacimo iz tijela oko 10 milijardi atoma. Pokušajte izračunati koliko ih izgubite svaku noć! Osim toga, noću se tijelo znoji i gubi tekućinu, što se također odražava na vazi kao manja težina.

ČITAJ JOŠ:  Ubolo ga 20.000 “pčela ubica” i završio u komi, više od 30 ih je progutao

Avaz

GODISNJICA
MARKETING