h550 4


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko – kliničkog centra u Tuzli PCR u proteklih sedam dana došlo je do naglog povećanja broja hospitalizirane djece oboljele od Covid-19.

Uz oboljelu djecu leže i majke pratilje koje takođe imaju pozitivan PCR test na Covid-19, a većina majki pratilja ima i razvijenu blagu do srednje tešku kliničku sliku. Trenutno u Covid-19 dječijem odjeljenju Klinike za dječije bolesti leži šestero djece i pet majki pratilja.

Terapijski tretman

– U prošli petak smo imali slučaj majke pratilje koja je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Covid-19 infekcije zahtijevala dodatni terapijski tretman te je nakon konsultacije infektologa obavljen premještaj u Kliniku za infektivne bolesti.

Sva djeca koja se liječe u Covid-19 dječijem odjeljenju Klinike za dječije bolesti imaju srednje tešku kliničku sliku uz rentgenološki opisane pneumonije, hematološke parametre karakteristične za infekciju kao povremenu potrebu za oksigenoterapijom i primjenom venske terapije antibioticima – kaže za “Avaz” doc. dr Lejla Osmančević, v.d. načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.