Portal 072info

Nagomilavanje leda na vodotocima u ZDK

Na području Zeničko-dobojskog kantona na lokaciji Janjički-slapovi – Drivuša došlo je do formiranja velike količine ledene mase, koja zasad ne predstavlja opasnost po ljude i materijalna dobra, ali bi eventualnim brzim otapanjem uzrokovala kako štete na putnoj i željezničkoj infrastrukturi (mostovi), tako i djelovanjem povećanog vodostaja rijeke Bosne, i njenim izlijevanjem iz korita, bili bi ugroženi ljudi i materijalna dobra.

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u dopuni redovnog današnjeg izvještaja navodi da su na lokalitetu u mjestu Kanal „Brana“, koju koristi firma „Arcelor Mittal“, pokretni mehanizmi spušteni, te je protok vode slobodan, a led koji nosi rijeka Bosna, zasad je ne ugrožava u većem obimu.

Pretpostavka je da se to neće dogoditi s obzirom da su još niske temperature zraka, ali treba obratiti pažnju na naprijed navedeno, dodaje se u izvještaju.

Također, u toku dana organizovani su redovni obilasci navedenih lokaliteta od uposlenika Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, kako bi se moglo preventivno djelovati.

Iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite ponovno su upozorili građane da se ne približavaju koritu rijeka prvenstveno rijeke Bosne, niti da je pokušavaju prelaziti po zaleđenom koritu.

O stanju na rijeci Bosni obaviješteni su nadležni iz Agencije za područje rijeke Save, da obave terenski izlazak na navedene lokacije, kako bi se dodatno osigurale i poduzele odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja, u saradnji sa strukturama Civilne zaštite.

fokus.ba

Podijelite članak