AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U posljednjih 20 godina, desetine djece izliječene su zahvaljujući prije svega dobrim ljudima, odnosno SMS porukama i humanitarnim akcijama jer postojeći Fondovi solidarnosti ne funkcionišu na najbolji način, a Inicijative za eventualnim promjenama u načinu finansiranja liječenja uglavnom ostaju neprihvaćene.

Milioni maraka prikupljeni su za liječenje oboljele djece iz BiH. Sve iz džepa građana, uglavnom humanitarnim akcijama i SMS porukama. Posljednji put, djevojčica Dalal Omerović dobila je novu šansu za život zahvaljujući SMS porukama dobrih ljudi.

– Nama nikakav fond nije pomogao, nama su samo ljudi pomogli i skupili pare, preko puta SMS poruka i dobrovoljnim prilozima, nekim akcijama, humanitarnim koncertima itd. Što se tiče fonda, nama niko nije pomogao –  tvrdi Indira Omerović, majka Dalal Omerović.

Postojeći Fond solidarnosti nije pomogao ni Maku Hasiću, sedmogodišnjem dječaku oboljelom od karcinoma. Šanse za život postoje, ali u inostranstvu, a operacija je skupa. Liječenje košta stotine hiljada maraka. Građani opet na djelu, SMS porukama traži se spas za dječiji život. Na sjednici Skupštine KS, zastupnica Neira Dizdarević podnijela je inicijativu u kojoj zahtjeva da 50.000 KM, koje su trebale nagraditi onog koji pronađe višestrukog ubicu Edina Gačića, budu proslijeđene za liječenje dječaka Maka.

– Iz razloga što je ta situacija jako alarmantna, u pitanju je jako teško oboljenje, galopirajuće, gdje je svaki dan važan, svaka marka važna – ističe Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS.

Dizdarević je podnijela i inicijativu o osnivanju programa pri Zavodu zdravstvenog osiguranja, iz kojeg bi se koristila sredstva za liječenje oboljele djece. Mišljenja je da SMS poruke nisu trajno rješenje.

– Smatram da je to loša praksa, ali vjerovatno i jedina koja je polučila neke dobre rezultate i pozitivne priče, ali ja se iskreno nadam da će ova inicijativa u toku ove godine biti implementirana – kaže Dizdarević.

Građani dijele mišljenje, kažu pomoći će uvijek, ali je nužno pronaći bolje rješenje

Zahvaljujući ovom Fondu, u RS je trend liječenja SMS porukama u opadanju. Inače, Vlada Federacije je odbacila Inicijativu za formiranjem Fonda solidarnosti. Smatraju da ovakav Fond u ovom bh. entitetu već postoji.

N1