Portal 072info

“Nagrada za hapšenje ubice Gačića da se preusmjeri za liječenje dječaka”

U posljednjih 20 godina, desetine djece izliječene su zahvaljujući prije svega dobrim ljudima, odnosno SMS porukama i humanitarnim akcijama jer postojeći Fondovi solidarnosti ne funkcionišu na najbolji način, a Inicijative za eventualnim promjenama u načinu finansiranja liječenja uglavnom ostaju neprihvaćene.

Milioni maraka prikupljeni su za liječenje oboljele djece iz BiH. Sve iz džepa građana, uglavnom humanitarnim akcijama i SMS porukama. Posljednji put, djevojčica Dalal Omerović dobila je novu šansu za život zahvaljujući SMS porukama dobrih ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nama nikakav fond nije pomogao, nama su samo ljudi pomogli i skupili pare, preko puta SMS poruka i dobrovoljnim prilozima, nekim akcijama, humanitarnim koncertima itd. Što se tiče fonda, nama niko nije pomogao –  tvrdi Indira Omerović, majka Dalal Omerović.

Postojeći Fond solidarnosti nije pomogao ni Maku Hasiću, sedmogodišnjem dječaku oboljelom od karcinoma. Šanse za život postoje, ali u inostranstvu, a operacija je skupa. Liječenje košta stotine hiljada maraka. Građani opet na djelu, SMS porukama traži se spas za dječiji život. Na sjednici Skupštine KS, zastupnica Neira Dizdarević podnijela je inicijativu u kojoj zahtjeva da 50.000 KM, koje su trebale nagraditi onog koji pronađe višestrukog ubicu Edina Gačića, budu proslijeđene za liječenje dječaka Maka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Iz razloga što je ta situacija jako alarmantna, u pitanju je jako teško oboljenje, galopirajuće, gdje je svaki dan važan, svaka marka važna – ističe Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS.

Dizdarević je podnijela i inicijativu o osnivanju programa pri Zavodu zdravstvenog osiguranja, iz kojeg bi se koristila sredstva za liječenje oboljele djece. Mišljenja je da SMS poruke nisu trajno rješenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Smatram da je to loša praksa, ali vjerovatno i jedina koja je polučila neke dobre rezultate i pozitivne priče, ali ja se iskreno nadam da će ova inicijativa u toku ove godine biti implementirana – kaže Dizdarević.

Građani dijele mišljenje, kažu pomoći će uvijek, ali je nužno pronaći bolje rješenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zahvaljujući ovom Fondu, u RS je trend liječenja SMS porukama u opadanju. Inače, Vlada Federacije je odbacila Inicijativu za formiranjem Fonda solidarnosti. Smatraju da ovakav Fond u ovom bh. entitetu već postoji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 19
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME