Najava problema za Rusiju: Indija već dva mjeseca odbija kupiti njihovu kvalitetnu naftu

Najava problema za Rusiju: Indija već dva mjeseca odbija kupiti njihovu kvalitetnu naftu

Indija, najveći kupac ruske nafte, prestala je plaćati rusku prvoklasnu sirovu naftu već dva mjeseca, prema lokalnim novinama.

Prije ruskog rata u Ukrajini, Indija je rijetko kupovala rusku naftu. No nakon što je Moskva izgubila evropske kupce zbog sankcija koje je Zapad uveo kao odgovor na sukob, Moskva je pojačala trgovinu s Kinom, Indijom i Turskom, nudeći im popuste.

Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u decembru 2023. da je Indija postala glavni kupac ruske nafte, a prodaja u tu zemlju porasla je na oko 40 posto.

Kommersant, nacionalne ruske novine, izvijestile su u četvrtak da Indija, najveći kupac pomorskih isporuka ruske nafte, odbija kupiti rusku naftu vrhunske kvalitete ESPO, koja ima nizak sadržaj sumpora, već otprilike dva mjeseca. Uvoz je zaustavljen u januaru i februaru, piše u publikaciji.

Taj će potez poslužiti kao udarac Moskvi, koja ovisi o svom izvozu nafte i energetskoj industriji; oni čine oko 30 posto budžetskih prihoda zemlje i finansiraju tekući rat u Ukrajini. Rusija je treći najveći svjetski proizvođač nafte, s više od 12 posto globalne proizvodnje sirove nafte, prema Statisti, a energetska industrija smatra se ključnim spasom za gospodarstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kada je predsjednik Joe Biden najavio zabranu uvoza ruske nafte u martu 2022. godiine, rekao je da će taj potez biti usmjeren na “glavnu arteriju” ruske ekonomije. G7, EU i Australija također su nametnule ograničenje cijena zabranjujući kompanijama osiguranje, financiranje i otpremu ruske nafte za izvoz iznad 60 dolara po barelu.

Indija je također smanjila isporuke Sokola, još jedne premium klase ruske nafte, djelomično zbog poteškoća s plaćanjem.

Milijarde dolara u ruskoj naftnoj dobiti zapele su u indijskim bankama zbog ograničenja Indijske rezervne banke, koja ruskim kompanijama onemogućuje prijenos rupija pohranjenih na bankovnim računima u Indiji u Rusiju i njihovo pretvaranje u rublje. To je osujetilo Putinove pokušaje da dedolarizira bilateralnu trgovinu s Indijom.

U utorak je Amos Hochstein, Bidenov savjetnik za energiju i globalnu infrastrukturu, rekao Reutersu da SAD pokušavaju pomoći Indiji da pregovara o nižim cijenama ruske nafte nakon što je Washington uveo dodatne sankcije tankerima koji prevoze gorivo iznad zapadnih cjenovnih granica.

“Na kraju krajeva, moj cilj nije ukloniti je s tržišta, ne želim uzeti ove tankere, ukloniti sirovu naftu, proizvod, s tržišta. Pokušavam natjerati Indijce da ispregovaraju bolje cijene tjerajući tankere u drugom smjeru. Mislim da Indijci razumiju što pokušavamo učiniti”, rekao je Hochstein.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica