Najave „Elektroprivrede BiH“ izazvat će domino-efekt: Hiljade ljudi ostaju bez posla zbog poskupljenja struje!?

e 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

„Elektroprivreda BiH“ najavila je drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.

Ukoliko prijedlog „Elektroprivrede BiH“ bude prihvaćen, hiljade građana BiH će ostati bez posla, a slijedi i još jedno drastično poskupljenje životnih namirnica.

Pronaći rješenje

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da je u FBiH tržište električne energije liberalizirano, i to prema postojećem zakonu.

– Shvatam „Elektroprivredu BiH“, koja ima zakonsku obavezu da se prilagodi tržištu. Cijene električne energije trenutno jezivo rastu i to je njihovo obrazloženje. Oni imaju korekcione faktore, ali oni su nedovoljni. Pazite, kad neko dođe s ovakvim prijedlogom, to automatski znači zatvaranje firme. Svako poskupljenje koje je više od jednocifrenog je problem, sve preko toga je zaista neprihvatljivo – naglasio je Smailbegović.

Dodao je da je u ovom slučaju potrebna podrška Vlade Federacije BiH.

– Vlada FBiH je ta koja ima zakonsku mogućnost da reagira u ovom slučaju. Zakon im je omogućio da vrše intervencije. Vlada FBiH je većinski vlasnik „Elektroprivrede BiH“ i ima mogućnost da utječe i pomogne. Analizirali smo i tržište, pogledali smo šta rade države u regiji, pa i u RS. Studiozno smo pristupili ovom problemu. Sad slijedi sastanak s Vladom FBiH – pojasnio je Smailbegović.

Najavljen sastanak

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za „Avaz“ je kazao da će se početkom sljedeće sedmice u sjedištu Vlade Federacije BiH okupiti svi akteri ovog procesa.

– Za utorak, 5. oktobar, dogovoren je zajednički sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i „Elektroprivrede BiH“ s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju – poručio je Džindić.

Bektić: Pad životnog standarda

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić kazao nam je da će doći do pada životnog standarda, odnosno porasta potrošačkih cijena.

  • Bektić: Mora se uključiti Vlada FBiH Foto: Arhiv

– To će se odraziti na status i standard građana. Cijene u maloprodaji robe široke potrošnje su gotovo svakodnevno strahovito u porastu. Ako poskupi električna energija i drugi energenti poput nafte, samim tim će doći do pada životnog standarda. Potrebno je da se Vlada FBiH uključi da podigne cijenu rada kako bi porasla potrošnja – zaključio je Bektić.

GODISNJICA
MARKETING