Najave poskupljenja struja izazivaju reakcije: To bi značilo katastrofu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Život u BiH sve je skuplji. Cijene osnovnih životnih namirnica značajno su porasle, a novo negodovanje građana izazvala je i najava drastičnog povećanja cijene struje od čak 120 posto u Federaciji BiH. Ukoliko se to desi brojni privrednici bit će prisiljeni ugasiti svoje kompanije, upozoravaju poslodavci, a ekonomisti poručuju krajnji trošak snosit će ponovo građani kroz novi rast cijena životnih namirnica.

Nikakvo usklađivanje cijena električne energije sa evropskim nije prihvatljivo ni opravdano za poslodavce. Iz Udruženja poslodavaca poručuju da se u BiH ne plaćaju takse na CO2, tako da opravdanja za poskupljenje od 120% nema.

ČITAJ JOŠ:  Samo jedna zemlja u Evropi ima lošije ceste od Bosne i Hercegovine

“To bi značilo katastrofu. Sve izvozne firme bi izgubile konkuretnost u odnosu na ostale kompanije u regiji. Firme koje plasiraju proizvode na domaće mtržištu bi trebale drastično dići cijenu proizvoda. To bi dovelo do masovnog poskupljenja, možda i inflacije. To je scenario koji ne mogu da zamislim i ne želim da zamislim”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženje poslodavaca.

Zbog svega je planiran sastanak poslodavca, 5. oktobra, sa predstavnicima Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH. Oglasio se i premijer Fadil Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Zahvaljujući građanima u BiH i dijaspori nahranjeno 110.000 gladnih

“Sve do kada sam ja Premijer Federacije BiH, neće doći do povećanja cijene električne energije. Neće doći do još većeg divljanja cijena i sigurno hiljade naših građana neće biti otpušteno”, kazao je Novalić.

Poskupljenje struje od 120 posto, kažu građani značilo bi katastrofu. Toliko povećanje računa za struju, ali i druge namirnice djeluje im neizdrživo da čak i ne vjeruju da bi moglo da se dogodi.

Da bi do poskupljenja struje moglo doći najavio je i direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Kopač kaže, građani če između ostalog platiti propast gradnje Bloka.

ČITAJ JOŠ:  Zloupotrebljavaju stanje: Kod pojedinih proizvođača ogrjeva i peleta iskazane marže do 202%

“Doći će jednom i do cijene za CO2, i to će jednom neko morati da plati. Što se tiče ovih troškova za Blok 7, to za sada još niko nije platio, jer je to bilo plaćeno kreditom i taj kredit će se morati otplatili”, kazao je Kopač.

Očekuje se odgovor Elektroprivrede BiH na pitanje ko će vratiti kredit, ali i da li će i u kojoj mjeri doći do poskupljenja električne energije.

GODISNJICA
MARKETING