Najavljen generalniu štrajk Sindikata RMU-a

Najavljen generalniu štrajk Sindikata RMU-a

rudnik-zenica

U slučaju da ako do 15. maja ne bude isplaćen topli obrok i aprilska plata radnicima Rudnika Zenica, odlučeno je održavanje generalnog štrajka. Također, rečeno je na preskonferenciji koja je održana danas, da Rudnik Zenica, tokom svog rada i postojanja i nije imao toliko velike probleme niti obustave rada, sem nekih manjih problema ili protesta koji su se većinom rješavali unutar Rudnika. 

“Moguće kašnjenje i smanjenje plata najavljeno na zajedničkom sastanku sa rukovodstvom preduzeća, nije moguće riješiti unutar Rudnika bez značajnije pomoći vladajućeg Društva i nadležnih institucija Federacije BiH”, rekao je predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč. 

Ono što je naglašeno jeste da je osim mogućeg smanjenja plata, Uprava poslala na čekanje oko stotinu radnika, a kako javljaju iz Sindikata, ne vide opravdanje, jer pojedini radnici nisu ni godišnji odmor iskoristili po pet godina. 

Rečeno je da je podrška ovom najavljenom štrajku stigla i od Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH a da su 19. aprila obavijestili o tome Upravu preduzeća, te upoznali rukovodstvo sa svojim zahtjevima i onim što žele. 

Zenički rudari će stupiti u generalni štrajk samo onda kada uvide da 15. maja nije došlo do isplate toplog obroka ali i aprilskih plaća.

Pa čak, i u ovakvim okolnostima sve jame bit će osigurane u skladu sa Zakonom o rudarstvu i propisima o zaštiti na radu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE