Najavljena rekonstrukcija dimnjaka “Papirna”, potrebno oko 90 hiljada KM

66c5725c 5711 4102 80aa a8bbd60896d8frgtgt

Početkom narednog mjeseca u Zenici bi se trebao održati sastanak koji bi mogao učiniti operativnim 90 hiljada maraka potrebnih za rekonstrukciju i konzervaciju dimnjaka “Papirna”.

Podsjećamo da je odlukom Zavoda za zaštitu spomenika BiH, cijeli kompleks nekadašnje tvornice papira proglašen nacionalnim spomenikom kulture.

Sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika BiH, resornog ministarstva ZDK, Gradske uprave i Muzeja grada Zenica trebao bi se održati 2. septembra.

Akcenat će biti na obnovi dimnjaka Papirna, kao prepoznatljivog dijela spomeničke cjeline, kaže Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice.

Razlog je, ističe on, i zaštita dimnjaka ali i sigurnosti i imovine brojnih stanara na ovom prostoru. Vrijednost radova, po ranije usvojenom elaboratu, je 90 hiljada maraka i nadamo se da će biti odobrena kako bi, smatra Jašarević, radovi mogli početi u tekućoj ili, najvjerovatnije, narednoj godini.

“Treba odabrati i izvođača radova što uopće nije lako. Pošto je ovo nacionalni spomenik trebala bi raditi makar u konzorciju sa certificiranom firmom za takvu vrstu radova i koja ima iskustvo u popravci dimnjaka”, ističe direktor Muzeja grada Zenice.

Uz uvjerenje da će problem finansiranja biti riješen narednog mjeseca, direktor zeničkog muzeja napominje kako u cijeloj priči oko nacionalnog spomenika kulture “Papirna”, postoje i brojni pravni problemi, prenosi zenicainfo.ba.

“Imamo različite vlasnike u ovom prostoru što nas neće smetati da obradimo dimnjak. Ukoliko razmišljate o sanaciji, rekonstrukciji i prenamjeni cijelog objekta, to je veliki problem. Mi imamo gotov projekat Berislava Bostjančića ali zbog pravnih problema teško da je to provedivo jer Muzej ne može ulaziti u pitanje 52 stana, nekoliko privrednih subjekata i uopšte nerazjašnjenih vlasničkih odnosa”, ističe Adnadin Jašarević.

Graditeljska cjelina nekadašnje fabrike papira “Papirna” u Zenici, otvorene 1889. godine, nacionalnim je spomenikom proglašena 2012. godine i već tada je ukazano na prioritetnu važnost zaštite dimnjaka.

Akta.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE