Najavljena tematska sjednica o sigurnosti: Sarajevu nedostaje 347 policajaca

Screenshot 5 58
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tematska sjednica Skupštine o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo zakazana je za 28. april. U materijalu koji je pripremljen za sjednicu, MUP navodi kadrovske probleme – da im nedostaje čak 347 policajaca, da ih je nekoliko desetina suspendirano, proglašeno invalidima…

Na dnevnom redu sjednice samo je jedna tačka – Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije o osnovnim pokazateljima sigurnosti na području KS u 2020., odnosno 2019. godini, kao i za prva dva mjeseca 2021. godine.

Poseban osvrt u tom dokumentu dat je na razbojništva i teške krađe na naročito opasan ili drzak način.

“Na području Kantona Sarajevo u proteklom period zabilježen je određeni broj događaja koji su u većoj ili manjoj mjeri izazvali uznemirenost javnosti, ali se može zaključiti da su policijski službenici Uprave policije korz svoje aktivnosti na održavanju povoljnog stanaja sigurnosti poduzeli niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti kako bi svaki događaj bio rasvjetljen i procesuiran, odnosno kako bi se efektno izazvani nemili događaji sveli na najmanju moguću mjeru”, navodi se u informaciji koja će se naći pred zastupnicima.

Istakli su kadrovske probleme Uprave policije, gdje nedostaje 347 policijskih službenika, sedam državnih službenika i 19 namještenika, koji su predviđeni Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji. Naglasili su i činjenicu da 63 policijska službenika ne obavljaju policijske poslove – 33 su, naime, suspendovana, dok je 29 poroglašeno invalidima druge kategorije.

To, kako se navodi, u znatnoj meri otežava rad Uprave policije i direktno utiče na obim izvršenja policijskih zadataka, pokrivenost terena u smislu većeg prisustva policijskih službenika u uniformi na određenim mjestima.

“Svojim aktivnostima koji su proveli policijski službenici na terenu dat je veliki značaj u preventivnom smislu te se sigurnosna situacija može okaraktarizirati kao zadovoljavajuća”, zaključuje se u dokumentu.