NAJAVLJENA ŽALBA: RK Čelik poražen u Gračanici

RK CELIK

U Gradskoj dvorani u Gračanici odigrana je utakmica 19. kola prvenstva Premijer lige, izmedju sedmopalsirane ekipe Gračanice i do sada prvoplasiranog RK ,,Čelika”. Rezultat: 31:30 za RK ,,Gračanic” (poluvierjme 17:13 za ,,Čelik”. Gledalaa oko 1.000. Suije: Zdenko Boćić i Borislav Slipac (oba Novi Travnik),. Delegat: Peto Marić (Mostar). Sedmerci: ,,Gračanica ” 3 (3), ,,Čelik 65 (5). Isključenja: Gračanica 10, plus diskvalifikacija Selman Beširović. ,,Čelik”- 10 minuta.

Bila je to oštra, žestoka i na momente gruba igra domaće ekipe, ali za gledaoce zanimljiva igra. Bilo je tu od strane igrača ekipe iz Gračanice i guranja i udaranja protvničkih igača, pa  i sudija. Želja igrača ,,Gračanice” je bila da po svaku cijenu porekinu tradiciju, u koji je ,,Čelik” ekipu ,,Gračanice” pobjeđivao u sedam posljednjih međusobnih utakmica.

Domaća ekipa je odmah na staru krenulia ,,ubitačnim” igrom u odbani, tako da je već u drugom minutu žestoko fauliran Mirza Hurem (koji je od gračaničke publiek prilikom izlaska na parket dobio zsnažan aplauz, jer je ranije branio boje ove ekipe). Huremu je povrijeđen zglob desne noge i on do kraja utakmice više nije nikako ulazio u igru. Ne treba posebno naglašavati da se sve igra u napadu trebala na njemu zasnivati. Samo pola minuta nakon Hurema, žestoko je fauliran i drugi bek Mirza Dervenčić i on je iznesen sa terena. Istina, on je nakon petnaestak minuta pauze ipak povremeno ulazio u igru.

Inače, bila je to utakmica dva različita poluvremena u kome je ,,Čelik” potpuno dominirao svih 30 minuta, stalno vodio i sa pet golova razlike i prvo poluvrijeme završio u svoju korist rezultatom 17:13.

Copy

Drugo poluvrijeme je počelo nesretno za ,,Čelik”. U prvim minutima drugog poluvremena  RK ,,Gračanica” je četiri tehničke pogreške Erduarda Martića pretvorila u 4:0 i  izjednačila rezultat.  Nakon taga igralo se gol za gol, pod snažnim pritiskom i gromoglansim i agresivnim navijanjem publike, koja je pljuvala i dodirivala igrače RK ,,Čelika”, posebno Davora Kadića, a u jednom trenutku publika je  ušla u teren, što, naravno,  sudije i delegat nisu vidjeli!?.

I pored takve uzavrele atmosfere i nenormalnih uslova za igru, igrači ,,Čelika” su se žestoko borili za svaku loptu, do posljednjeg sudijskog zvižduka. Odličan je bio Davor Kadić (postigao 12 golova), Milan Duvnjak (igrao samo prvo poluvrijeme i dao pet golova, te golaman Starčević koji je takođe bio dobar samo u prvom poluvremenu, kada je imao 11 odbrana).

,,Čeliku” nije utjeha  ni mišljenje većine od gračaničke publike nakon utakmice koji su predstavnike RK  ,,Čelika”  uvjeravali da je ,,,Čelik” u ovoj utakmici bila mnogo bolja ekipa i da je ovdje  izgubila  bolja ekipa.

Sudije Zdenko Božić i Borislav Slipac iz Novg Travnika pokazale su se nedoraslim za ovakav derbi susret i pod pristiskom publike sudili sa mnogo grešaka na obje, a mnogo više  na štetu gostujuće ekipe. Ipak, to nije smetalo dugogodišnjem delegatu susreta Peri Matiću iz Mostara da ih ocijeni visokom ocjenom  ,,77”.

Nakon utakmice predstavnik RK ,,Čelika” Esad Mehanović je uložio žalbu na sporne sudijske odluke koje su direktno uticale na rezutat utakmice.

–         Sudije su donosile odluke koje su dirkento uticale na rezltat, zato sam u ime Kluba  uložio žalbu. Iako sam siguran da ovdje postoji materijalna povreda pravila igre, što pokazuje i video snimak utakmice, ja ipak nemam velika očekivanja, jer u našem rukometu vlada pravilo ,,kadija te tuži, kadija ti sudi”. Kako mogu nešto očekivati, ako dugogišnji delegat utakmice Pero Marić, koji je davno trebao biti u rukometnoj penziji,  meni kaže da su sudije pogriješile kod nekih odluka, a nakon toga im da ocjenu ,,77”!? – ističe Mehanović.

RK ,,ČELIK”: Sirčo, Starčević (16 odbrana), Dervenčić (3), Marzić (2), Alihodžić, Dudić, Hurem, Mujanović (2), Begović, Kadić (12), Begagić (3), Duvnjak (5), Rekanović, Jolović (2) i Bašić (1). Trener: Zdenko Antović. 

Prethodni članakSIGURNI PRIVJESAK: Nokia Treasure Tag
Sljedeći članakFIFA trofej u BiH stiže u četvrtak