poplave 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 7, 2021 @ 8:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Meteorolozi su najavili nove obilne padavine u BiH u ponedjeljak i utorak, 8. i 9. novembra, posebno na jugu i istoku zemlje.

NER FIT

U ponedjeljak 08.11.2021., najavljeno je oblačno vrijeme sa kišom. Intenzivnije padavine se očekuju zapadnim i centralnim područjima Bosne, na sjeveru i istoku Hercegovine. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 17 stepeni.

Na planinama moguć snijeg

U utorak 09.11.2021., oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama je moguć snijeg. Prije podne padavine prestaju na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Do kraja dana i tokom noći postepeno i u ostatku zemlje. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 11, a dnevna od 3 do 9, na jugu do 14 stepeni.

U srijedu 10.11.2021., pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini djelimično smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od 1 do 6, na jugu do 9, a dnevna od 3 do 9, na jugu do 12 stepeni.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Padavine će u utorak u većini predjela biti do 20 litara kiše po metru kvadratnom, osim na krajnjem istoku i Hercegovini gdje će pasti 30 do 60, lokalno i do 70 litara.

Poplave širom zemlje

Podsjećamo, od četvrtka kiša u BiH ne prestaje što je prouzrokovalo poplave u većem dijelu zemlje. Vodostaj rijeke Bosne je u blagom rastu dok je situacija kritična u Visokom, Kaknju, Kantonu Sarajevo i na području Istočnog Sarajeva.

Na području Konjica, Neretva je u opadanju, ali je Federalna uprava civilne zaštite zatražila pomoć od Oružanih snaga BiH građevinskim mašinama (bageri, skipovi) da bi što prije bio deblokiran regionalni put Borci-Kalinovik na lokaciji Dindol i lokalni putevi u mjesnim zajednicama Bjelimić i Galavatičevo.

LIDER